Головна > Текстові публікації > Міжнародна діяльність > Парламентський комітет асоціації > Діяльність

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Засідання Комітету щодо питання стану підготовки, затвердження та представлення на Першій...

31 Фото

Спеціальне засідання Комітету, присвячене розгляду Проекту Закону «Про ратифікацію Рамкової...

18 Фото

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

08 листопада 2021, 17:20

Відбулося засідання Української частини Парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС

У засіданні взяли участь Голова Української частини Парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС (далі – ПКА) Вадим Галайчук, перша заступниця Голови Української частини ПКА Іванна Климпуш-Цинцадзе, народні депутати – члени делегації, Генеральна директорка Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Наталія Форсюк, заступник Міністра енергетики з питань євроінтеграції Ярослав Демченков та інші.

 

Учасники обговорили відносини між Україною та Євросоюзом, зокрема, результати Саміту Україна-ЄС, який у жовтні відбувся у Києві, поточний стан відносин, їхній парламентський вимір, зокрема, стан імплементації Угоди про асоціацію та пріоритетні напрямки реформ в Україні. Також енергетичну безпеку та розбудову надійного енергетичного партнерства з Європейським Союзом.

 

Голова Української частини ПКА Вадим Галайчук відзначив важливість Саміту Україна-ЄС, який відбувся у жовтні цього року. 

 

Гендиректорка Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Наталія Форсюк поінформувала про те, що за результатами Саміту були визначені спільні позиції в рамках політичної асоціації та інтеграції у внутрішній ринок Євросоюзу. Вона зауважила, що свою оцінку щодо стану виконання Угоди про асоціацію з ЄС Україна уже оприлюднила. Ця оцінка доступна на Євроінтеграційному порталі. Європейська сторона поки не оприлюднила свою оцінку щодо виконання Україною Угоди про асоціацію.

 

Перша заступниця Голови Української частини ПКА Іванна Климпуш-Цинцадзе поцікавилася, чи розробляє Урядовий офіс координації європейської та євроатлантичної інтеграції механізм для відстеження регресу у виконанні Угоди про асоціацію з ЄС. «Галочки, поставлені кілька років тому, на даний момент не повністю відповідають справжній ситуації», — зауважила Іванна Климпуш-Цинцадзе. Гендиректорка Урядового офісу зазначила, що такий механізм варто було б започаткувати після оновлення Додатків до Угоди про асоціацію.

 

Заступник Міністра енергетики з питань євроінтеграції Ярослав Демченков поінформував учасників засідання про те, що головним завданням для України у сфері енергетики є енергетична безпека та інтеграція у енергетичні ринки Європейського Союзу. Європейський континент, за словами Ярослава Демченкова, сьогодні залежний від поставок енергоносіїв з Росії. У зв’язку з цим, Україна запропонувала певні кроки та інструменти, які б забезпечили безпеку постачання природного газу в частину країн Європейського Союзу: «Україна європейським партнерам запропонувала пільговий транзитний тариф на транспортування газу. Може запропонувати свої газові сховища для формування і зберігання критичного запасу газу для Європейського Союзу». Щодо інтеграції до ENTSO-E — європейської мережі операторів системи передачі електроенергії, що об'єднує 43 оператори у 36 країнах європейського континенту, Я.Демченков заявив, що з технічної точки зору Україна всі умови виконала. Наразі стоїть політичне питання щодо цієї інтеграції.

 

І.Климпуш-Цинцадзе поцікавилася у заступника Міністра енергетики з питань євроінтеграції коли буде напрацьовано дієвий механізм отримання висновків від Єврокомісії щодо відповідності законопроєктів у сфері енергетики праву ЄС, як цього вимагає Додаток 27 до Угоди про асоціацію. «Якщо ми зараз оновлюємо інші додатки і якщо маємо амбіції отримати якісь зобов’язуючі положення щодо цих додатків від Європейського Союзу — вони так само лишаться декларацією, як і Додаток 27, який понад два роки немає робочого інструменту для отримання висновків від європейської сторони», — зауважила І.Климпуш-Цинцадзе. Я.Демченков повідомив, що наразі технічну допомогу у перекладі законопроєктів у сфері енергетики англійською мовою надає проєкт ЄС Association4U. І ці проєкти зі спеціальної електронної скриньки надсилають на розгляд до Єврокомісії. Терміни розгляду цих законопроєктів не визначені. І.Климпуш-Цинцадзе зауважила, що така схема є принципово неправильно організованою роботою: «Уряд зобов’язаний був внести принаймні прохання до Парламенту виділити окремі кошти на те, щоби ці переклади робили за державний кошт». Це, на думку І.Климпуш-Цинцадзе, звільнило б ресурси проєктів ЄС для надання аналітичної технічної допомоги Україні. «Я думаю, що два роки і чотири місяці достатньо для того, щоби налагодити цей процес з Європейським Союзом з результатом більшим, ніж конкретна електронна скринька із незрозумілими датами, коли вони мають надсилати нам відповіді. Ми як Комітет, напевно, раз на півтора-два місяці надсилаємо на Віцепрем’єрку і на Урядовий офіс переліки законопроєктів, які ми просимо узгодити з Європейською Комісією. Я не думаю, що ми отримали хоча б одну відповідь із висновком Європейської Комісії у відповідь на наші звернення», — додала І.Климпуш-Цинцадзе.

 

Голова Української частини ПКА Вадим Галайчук зауважив, що питання перекладу актуальне вже тривалий час і потребує вирішення в тому числі і в нормативно-правовому сенсі: «Тут якраз і бачимо одне із завдань Парламенту для того, щоби допомогти Уряду, в тому числі і у виконанні цієї функції». 

 

У середу, 10 листопада відбудеться ХІІ засідання Парламентського Комітету асоціації Україна-ЄС.