Головна > Текстові публікації > Міжнародна діяльність > Парламентський комітет асоціації > Діяльність

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

21 грудня 2019, 13:25

Завершилось Десяте засідання Парламентського Комітету Асоціації між Україною та ЄС

18-19 грудня у м. Страсбург відбулось Десяте засідання Парламентського Комітету Асоціації між Україною та ЄС (ПКА) під головуванням Співголів Вадима Галайчука та Вітольда Яна Ващіковського за участю народних депутатів України та представників ЄС

 Від української частини ПКА у засіданні взяли участь Перший заступник  Голови української делегації Іванна Климпуш-Цинцадзе, заступник  Голови української делегації Олег Волошин, а також члени делегації, зокрема п’ятий Президент України Петро Порошенко, Марія Мезенцева, Інна Совсун.

Співголова ПКА Вітольд Ян Ващіковський, відкриваючи 10-те засідання ПКА, підтвердив підтримку Європейським Парламентом територіальної цілісності та суверенітету України, засуджуючи російську агресію проти України.

Виступаючи з вітальним словом Співголова ПКА Вадим Галайчук подякував Європейському Парламенту за те, що Україна залишається одним з пріоритетів порядку денного ЄС, а також за активну підтримку суверенітету та територіальної цілісності України.

Іванна Климпуш-Цинцадзе поінформувала про прогрес, досягнутий в імплементації  Угоди про асоціацію, наголосила на важливості визначення сфер, в яких Угода про асоціацію потребує оновлення відповідно до реалій сьогодення та подякувала європейській стороні за продовження санкцій щодо РФ. Перший заступник голови делегації також привітала з другою річницею повного вступу в дію Угоди про асоціацію, включаючи ПВЗВТ та наголосила, що важливим ключовим питанням залишається укладення Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (Угоди АСАА).

Окрім цього, Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила сподівання на якнайшвидше отримання висновку Європейської Комісії щодо сумісності положень вже прийнятого Закону України «Про ринок електричної енергії» положенням права ЄС, який передано на підпис Президенту України.

Також в обговоренні питання енергетичної безпеки взяли участь Петро Порошенко, Єжи Бузек, Сандра Кальнієте, Андріус Кубіліус.

Петро Порошенко наголосив, що Росія розпочала свою гібридну агресію проти України саме для того, щоб відновити Радянську імперію 2.0.  «Головна мета Росії — це помста за найбільшу катастрофу XX століття, яку визнав сам Путін, — за розпад Радянського Союзу. І цей проект неможливий без України. Боротьба України за відновлення суверенітету та територіальної цілісності — це боротьба не лише за Україну, а й для всіх наших західних союзників, включаючи Європейський Союз, за наші спільні демократичні цінності. Якщо програє Україна, не може бути й мови про повернення сталого миру на нашу землю. Інвестиція у безпеку України — це інвестиція і у безпеку Європи!», - зазначив Петро Порошенко.

Народні депутати України – члени делегації зазначили, що пріоритетами України також залишатимуться питання боротьби із гібридними загрозами, кібер-безпека, кібер-оборона у контексті масштабних дез-інформаційних кампаній, розгорнутих Росією в Україні та Європі. У цьому контексті українська сторона висловила сподівання на подальшу підтримку з боку ЄС, зокрема щодо продовження санкцій та тиску на державу-агресора, оскільки російська агресія – це виклик для всієї Європи. Наразі зусилля українського Уряду спрямовані на імплементацію Мінських домовленостей та припинення російської агресії.

Також українською стороною було наголошено, що одним із стратегічних завдань Уряду є безумовно досягнення енергетичної незалежності та підвищення рівня енергетичної безпеки.

Під час засідання члени делегації обговорили низку важливих питань, зокрема відносини між Україною та ЄС і їх парламентський вимір, стан імплементації Угоди про асоціацію та пріоритетні напрямки реформ в Україні, перспективи розвитку відносин між ЄС та Україною після виборів 2019 року.

Окрему увагу депутати приділили обговоренню  безпекової ситуації на сході України після Нормандського Саміту, ситуації в Криму та Азовському морі, а також стан енергетичної безпеки в Україні.

Окрім цього, члени делегації під час засідання обговорили питання щодо верховенства права, основоположних свобод і прав людини. У дискусії взяли участь Інна Совсун, Марія Мезенцева та депутати Європейського Парламенту. Під час обговорення зазначеного питання Олег Волошин наголосив на важливості діяльності ЗМІ, гарантування свободи слова та забезпечення прав журналістів.

Європейський Парламент привітав делегацію Верховної Ради України на своєму пленарному засіданні, яке відбулось 19 грудня.

За результатами засідання було прийнято Заключну заяву та рекомендації.