Головна > Текстові публікації > Міжнародна діяльність > Парламентський комітет асоціації > Діяльність

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

26 лютого 2015, 15:52

Відбулось перше засідання Парламентського комітету асоціації

24-25 лютого ц.р. у Брюсселі відбулось Перше (Інавгураційне) засідання

Парламентського комітету асоціації. У засіданні взяли участь народні депутати України, депутати Європейського Парламенту, представники Уряду України, Представник України при ЄС, Представники Європейської Комісії, та Європейської служби зовнішньої діяльності. Засідання відкрили Голова Верховної Ради України В.Гройсман та Президент Європарламенту М.Шульц.

Учасники засідання обговорили актуальні питання порядку денного відносин України з ЄС, зокрема, перспективи завершення ратифікації Угоди про асоціацію деякими державами-членами ЄС до Ризького Саміту Східного Партнерства, питання безвізового діалогу, здійснення реформ в Україні, внутрішньополітичного розвитку в Україні та ЄС, розвитку політико-безпекового, економічного та секторального співробітництва тощо.

Відкриваючи засідання, Голова Верховної ради України висловив сподівання на те, що Парламентський Комітет Асоціації забезпечуватиме ефективний парламентський контроль над здійсненням реформ в Україні в рамках імплементації Угоди про асоціацію.

Члени делегації поінформували європейських партнерів про здійснення ключових реформ в Україні. Також Українська сторона поінформувала про стан реалізації другої (імплементаційної) фази Плану дій з лібералізації візового режиму для громадян України і висловила сподівання на отримання позитивного сигналу щодо впровадження безвізового режиму під час Ризького саміту Східного партнерства.

Ключовою  темою обговорення стала ситуація на Донбасі і наслідки війни, розв'язаної РФ проти України. Депутати ВР висловили спільну позицію щодо необхідності значного посилення санкцій проти РФ, зокрема в енергетичні та фінансовій сферах. Українські політики закликали європейських колег підтримати ініціативу  Президента Порошенка щодо започаткування миротворчої місії ЄС як інструменту забезпечення імплементації Мінських домовленостей та висловили сподівання на те, що таку ж позицію займе   Європейський парламент у дискусії з Єврокомісією. Крім того, парламентарі закликали збільшити гуманітарні програми підтримки переселенців, спрямувати для цього і адресні  програми. При цьому депутати вказали на те, що Україна потребує військової допомоги, оскільки в противному разі РФ і надалі просуватиме свої війська вглиб України, а всі гуманітарні програми будуть недієвими.

Європейські  і українські політики виступили з рішучим протестом проти утримання в російській в'язниці Надії Савченко і закликали РФ терміново звільнити її.

Під час візиту до Брюсселю члени делегації також взяли участь в засіданні неформальної групи друзів  Україна-ЄС, співголовою якої є Іванна Климпуш-Цинцадзе. Під час дискусії обговорювалося питання спільної  боротьби проти російської пропаганди, необхідність заборони пропагандистських російських  телеканалів, які дають світові неправдиву інформацію і сіють міждержавну ворожнечу.

За підсумками 1-го засідання ПКА було прийнято Заключну Заяву та Рекомендації.