Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

21 жовтня 2022, 16:57

Іванна Климпуш-Цинцадзе: "Ні уроки батогом тоталітаризму, ані заохочення благами вільної Європи не віднадили Угорщину від ревізіонізму"

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь у дискусії на тему «Боротьба за відновлення української державності у 1930-1990 роках і сучасна російсько-українська війна: закарпатський вимір» Іванна Климпуш-Цинцадзе зосередилася на уроках, які Україна може засвоїти на досвіді Карпатської України, щоби не повторювати помилок сьогодні.

«Я б хотіла нагадати про три елементи, які мені видаються важливими з того, що ми мали би винести з історії творення і короткого існування Карпатської України», — сказала голова Комітету.

По перше — і в Карпатській Україні, і в нинішній Україні, за словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, роль горизонтальної організованості і наявність громадських зв’язків відіграють досить серйозну роль: «І якщо  ми дивимося на історію Карпатської України, то хоч і край від окупації це не врятувало, але ця організованість виокремлювала його в тодішній Чехословаччині, змушувала з ними рахуватися і надавала додаткової суб’єктності українцям Закарпаття. На прикладі Карпатської Січі, яка спершу організовувалася як спортивне, просвітницьке товариство і стала основою для збройного опору окупантові, ми бачимо самоорганізацію, існування цих горизонтальних зв’язків як певний стрижень для протидії агресору».

«По-друге, рішення про незалежність Карпатської України було ухвалене легітимним, законно обраним представницьким органом. І мені видається, що ми недооцінюємо важливість створення сильних і потужних інституцій, щоби держава далі могла функціонувати», – наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

І третій, болючий елемент, який Україна винесла з тих часів — це відносини з Угорщиною. «Ні уроки батогом тоталітаризму, ані заохочення благами вільної Європи не віднадили Угорщину від підходів ревізіонізму. На жаль, політична культура Угорщини відстала на десятиліття. І найближчим часом ми не можемо розраховувати на якісь серйозні тенденції до змін. Маємо мати це на увазі і свою політику вибудовувати, враховуючи цей виклик», —сказала голова Комітету.