Головна > Текстові публікації > Міжнародна діяльність > Парламентська асамблея ЄВРОНЕСТ > Діяльність

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

10 травня 2013, 12:19

Співголови Парламентської Асамблеї ЄВРОНЕСТ, засудили проведення 8 лютого демонстрації з застосуванням сили перед будівлею Національної бібліотеки Тбілісі

Euronest Parliamentary Assembly
Assemblee parlementaire Euronest
Parlamentarische Versammlung Euronest
Парламентская Aссамблея Евронест
 

Заява

Політично мотивоване насилля
в Тбілісі необхідно зупинити


 

Софія / Київ, 10 лютого 2013. Крістіан Вігенін (член Європейського Парламенту, Болгарія) та Борис Тарасюк  (член  Парламенту України), Співголови Парламентської Асамблеї ЄВРОНЕСТ, засудили проведення 8 лютого демонстрації з застосуванням сили перед будівлею Національної бібліотеки Тбілісі, Грузія, яка завадила Президенту Саакашвілі  виступити зі щорічним посланням до  народу, та під час якої було травмовано кілька представників партії «Єдиний національний рух».

“Ми з інтересом та надією спостерігали за подіями минулого жовтня, коли вперше відбулась конституційна передача влади в Грузії шляхом парламентських виборів.  Це стало сигналом еволюції країни на шляху становлення сучасної демократії.  Очевидно, що співіснування основних політичних сил в Грузії,  що обіймають посади Президента та Прем’єр-міністра, під час підготовки до осінніх президентських виборів, є викликом.

Проте, політично мотивоване насилля та застосування сили проти політичних опонентів неприйнятні, адже вони суперечать основним принципам демократії та не можуть бути виправдані.

Як Співголови Парламентської Асамблеї ЄВРОНЕСТ, багатосторонньої парламентської установи, що об’єднує членів Європейського Парламенту та членів парламентів Східноєвропейських країн-партнерів та проводить політику, спрямовану на європейську інтеграцію, політичну асоціацію та глибоку економічну взаємодію, ми нагадуємо про нашу безумовну відданість цінностям та принципам демократії.     

Нам стало відомо, що одна з колишніх членів нашої Асамблеї, пані Чіора Тактакішвілі, була серед тих, хто був травмований 8 лютого прихильниками провладних партій.

Ми закликаємо владу Грузії вжити всіх необхідних заходів для демократичного та належного функціонування державних установ та захисту їхніх обраних  представників.

Ми вітаємо той факт, що Прем’єр-міністр Іванішвілі  засудив “беззастережно та однозначно” такі акти насилля; попри обіцяні заходи, спрямовані на  встановлення організаторів, такі дії не лише перешкоджають зміцненню демократії в самій Грузії,  але також суперечать процесу європейської інтеграції, який обрала для себе країна. Підтримка верховенства права та захист основних принципів демократії належать до сфери відповідальності кожного політичного гравця в Грузії, включаючи, насамперед, новий Уряд.