Головна > Текстові публікації > Діяльність Комітету > Слухання > Комітетські слухання

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Засідання Комітету щодо питання стану підготовки, затвердження та представлення на Першій...

31 Фото

Спеціальне засідання Комітету, присвячене розгляду Проекту Закону «Про ратифікацію Рамкової...

18 Фото

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

03 грудня 2020, 09:24

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Українські санкції щодо РФ слабші, ніж санкції наших західних партнерів»

 

2 грудня відбулися спільні комітетські слухання на тему: «Застосування, реалізація і моніторинг спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)». Слухання  ініціював Комітет з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва. Участь у них взяли представники Комітету з питань інтеграції України до ЄС, Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, а також експерти, представники громадянського суспільства та журналісти.

 

Учасники обговорили можливість створення спеціального державного органу, що забезпечуватиме формування державної політики у санкційній сфері; створення та ведення Єдиного державного санкційного реєстру; розширення кола ініціаторів санкцій; розширення переліку підстав та принципів для застосування санкцій, а також видів санкцій.

«РФ навчилася жити з тими санкціями, які проти неї були запроваджені і які спершу були болючими. Через своїх партнерів та сателітів, продаючи і завозячи окрему продукцію, яка підпадає під санкції, Росія навчилася ці санкції обходити», — заявила голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона додала, що ми маємо вимагати від Заходу, аби санкції проти РФ були посилені, і над їхнім дотриманням був серйозний і жорсткий контроль, щоб Росія не змогли ці санкції обійти. «Ми маємо і далі працювати над тим, щоб санкції в енерговидобувній галузі, які є найболючішими для РФ, посилювалися. Це стосується і Північного потоку-2 і технологій для нафто- чи газовидобування. Ми також маємо наполягати на запровадженні персональних санкцій не тільки проти самих порушників, а й проти членів їхніх сімей. Це буде значно серйозніший та болючіший механізм стосовно РФ, і це може дати серйозний ефект. Україна також має розширювати свій спектр реагування на порушення Росією різних компонентів міжнародного співжиття», — додала Іванна Климпуш-Цинцадзе. 

 

Валентин Наливайченко зазначив, що у питанні санкцій щодо країни-агресора Україні треба діяти адекватно і відповідно до практики Європейського Союзу. «Санкції можуть і мають бути персональні, секторальні (економічні) та дипломатичні. Українське законодавство має забезпечувати і реалізацію, і застосування усіма органами влади таких санкцій», — вважає Валентин Наливайченко. Він зауважив, що санкції — це фінансова зброя проти країни-агресора, і найбільших збитків ворог зазнає саме від економічних санкцій, — як секторальних, так і персональних. Валентин Наливайченко також згадав санкції ЄС щодо колишніх високопосадовців України, які були запроваджені ще у 2014 році. За 6 років із 22 осіб у санкційному списку залишилося лише 10. «Це тривожний сигнал для Офісу Генерального прокурора та інших правоохоронних органів, щоби справи опинилися в суді, і Україна мала докази того, чому ці санкції застосовувалися. І друге важливе питання — коли, нарешті, будуть конфісковані і повернуті в бюджет України активи бодай цих згаданих високопосадовців?» — додав Наливайченко.

 

Учасники слухань також обговорили важливість дотримання санкцій в Україні, а також моніторингу та механізмів контролю за цим дотриманням. Валентин Наливайченко повідомив, що готує законопроєкт, у якому буде визначено, що таке національні санкції, міжнародні санкції, єдиний державний реєстр санкцій, а також сформовано чіткий та дієвий механізм моніторингу за дотриманням санкцій. В Україні, за словами Наливайченка, є приклади того, як навіть державні компанії обходять санкції. Так, приміром, державна енергетична компанія «Енергоатом» досі закуповує через Естонію та Німеччину обладнання та устаткування з Росії. «Санкції, насправді, не діють, санкції обходять, це завдає і економічних, і політичних збитків Україні та українським державним підприємствам», — підсумував Валентин Наливайченко. 

 

В Україні за 6 років не було порушено жодної справи за порушення санкцій і не накладено жодного штрафу. Учасники слухань одностайно погодилися в необхідності створення єдиного реєстру санкцій, механізму моніторингу за їхнім дотриманням, а також створення законодавчої бази для регулювання санкційної політики. В Україні досі не існує системної санкційної політики навіть щодо РФ — переконаний професор, правознавець Володимир Василенко. Він вважає нагальним створення рамкового закону, який сформує засади такої політики. 

 

За результатами слухань будуть напрацьовані рекомендації, які визначать напрям подальшої роботи парламентарів, Уряду, експертів і громадянського суспільства в процесі створення нової санкційної політики України.