Головна > Текстові публікації > Діяльність Комітету > Слухання > Комітетські слухання

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

04 березня 2015, 13:37

4 березня у Комітеті з питань європейської інтеграції відбулися слухання на тему: “Стан виконання критеріїв, необхідних для запровадження Європейським Союзом безвізового режиму для громадян України”.

У роботі слухань взяли участь народні депутати України–члени Комітету, представники Уряду України, Представництва ЄС в Україні, неурядових громадських організацій, які опікуються питаннями візової лібералізації.

Відкриваючи слухання, Голова Комітету Ірина Геращенко відзначила, що сьогодні Україна знаходиться на завершальній стадії виконання 2-ї (імплементаційної) фази Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для України (ПДЛВР). Цей процес ще не завершився, однак ті кроки, яких було вжито Україною останнім часом, вселяють надію на те, що оголошення про завершення виконання 2-ї фази та рекомендації щодо надання Україні безвізового режиму будуть озвучені вже під час Ризького саміту Східного Партнерства, що має відбутися в травні ц.р.

Представники Уряду поінформували учасників слухань щодо стану виконання імплементаційної фази Плану дій, відзначивши, в цілому позитивні результати Оціночних місій Європейської Комісії. Було зазначено, що експерти ЄК здійснюють оцінку виконання Україною Плану дій за декількома блоками, зокрема, безпека документів, включаючи біометрику, управління кордонами, міграція, притулок, громадський порядок та безпека включаючи протидію корупції, боротьбу з відмиванням коштів та фінансуванням тероризму, а також 4-й блок – це фундаментальні права людини.
 
Водночас, експертами неурядового сектору було відзначено низку проблемних питань, які наразі потребують вирішення в контексті завершення виконання другої фази Плану дій. Серед найбільш нагальних, слід виокремити такі: запровадження єдиного державного демографічного реєстру, приведення у відповідність національного законодавства у цій сфері та сфері захисту персональних даних, системи антидискримінаційного законодавства до законодавства ЄС, підвищення рівня безпеки паспорта громадянина України, тощо.  

Представник Посольства ЄС в Україні, в свою чергу, відзначив, що Європейська Комісія  оцінює будь-яку країну на її шляху до безвізового режиму з ЄС виключно за результатами успішного виконання нею спільно погоджених критеріїв. Одним із найбільш важливих критеріїв у ситуації з Україною, за його словами,  є критерій того, на скільки успішною є країна в імплементації необхідних реформ.

Учасникам було надано на розгляд проект Рішення за результатами слухань, та запропоновано внести свої пропозиції перед його остаточним ухваленням.

Завершуючи слухання, Заступник Голови Комітету Остап Семерак зазначив, що сам факт проведення слухань засвідчив необхідність спільної та злагодженої роботи всіх гілок влади разом із неурядовим сектором задля досягнення спільної мети, а саме отримання позитивного рішення від Ризького саміту Східного партнерства щодо надання Україні безвізового режиму.