Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе в рамках робочого візиту до Чехії зустрілася із Заступницею голови Комітету з європейських питань палати депутатів парламенту Чехії Луцією Потучковою та із Заступником голови Комітету з питань ЄС Сенату Парламенту Чехії Їржі Душеком.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала чеським колегам за підтримку України. Водночас наголосила на необхідності й далі посилювати допомогу. «Україна розраховує на підтримку Парламенту Чехії. Запросила колег приїхати до Києва найближчим часом. Вони, звісно, добре розуміють загрози і виклики, з якими ми стикаємося. Усвідомлюють, які загрози ця війна несе і для Чехії. Однак, особиста присутність завжди дає більше аргументів для того, щоби й далі підтримувати Україну, щоби комунікувати це своїм виборцям та колегам з інших країн. Тому, сподіваюся, ці візити відбудуться», — сказала голова Комітету.

Під час обох зустрічей говорили про взаємодію і подальшому співпрацю в рамках платформи COSAC — Конференції Комітетів з європейських справ країн-членів Європейського Союзу та з європейської інтеграції країн-партнерів і країн-кандидатів на вступ до ЄС. Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила на необхідності підтримки з боку європейських держав внутрішніх перетворень в Україні. «Нам доводиться проводити реформи в умовах жорстокої війни. Однак, маємо продовжувати цю роботу. Сподіваємось на відкриття першого кластеру перемовин вже на початку наступного року. Також розраховуємо, що у взаємодії з нашими партнерами зможемо врахувати їхній досвід, їхні напрацювання. Сподіваємось, вони будуть підтримувати рішення свого Уряду про відкриття перемовин по першому кластеру», — сказала голова Комітету.

Чеські колеги цікавилися чи є в Україні виклики демократії під час війни, і чи готова країна з ними справлятися. «Зазначила, що сподіваюся — євроінтеграційний трек і є тим запобіжником і стимулом, який дасть нам можливість, по-перше, відновити ті демократичні здобутки, які ми вже напрацювали до початку повномасштабного вторгнення і далі вибудовувати прогрес до членства в Європейському Союзі», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Обговорили також важливість горизонтальних зв’язків між Чехією та Україною, зокрема, можливості взаємодії на рівні міст, громад та регіонів. «Дуже цінно бачити готовність чеських друзів України активно зміцнювати наш захист і просуватися євроінтеграційним треком», — підсумувала голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Текстові публікації”

16 жовтня 2024 08:49
16 жовтня 2024 08:46
31 липня 2024 13:26
29 липня 2024 16:10
29 липня 2024 10:31
26 липня 2024 13:26
23 липня 2024 10:23
18 липня 2024 07:32
17 липня 2024 18:34
16 липня 2024 11:25