Про це йдеться у повідомленні Єврокомісії. У ньому вказано, що Європейська Комісія дала позитивну оцінку для першого регулярного платежу у розмірі близько 4,2 млрд євро в рамках програми Ukraine Facility. Ця програма Європейського Союзу офіційно стартувала у березні і спрямована на підтримку макрофінансової стабільності України та функціонування державного управління. Після ухвалення Радою ЄС загальна сума фінансування в рамках Ukraine Facility сягне 12 млрд євро.

Регулярні щоквартальні виплати в рамках програми Ukraine Facility залежать від виконання Україною реформ. Після оцінки платіжного запиту, поданого Україною 9 липня 2024 року, Єврокомісія дійшла висновку, що Україна задовільно виконала дев’ять показників реформ, необхідних для отримання першого платежу. Умови, практичні кроки та реформи, які Україна має здійснити, щоб отримувати фінансову підтримку, окреслені в Плані України. Реформи охоплюють управління державними фінансами, управління державними підприємствами, бізнес-середовище, енергетику та розмінування.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила: «Народ України бореться у жорстокій війні. І в той же час їм потрібні діючі школи та лікарні, доступ до води та електрики, потяги, дороги та мости, щоб країна працювала. Ось чому Ukraine Facility продовжує надавати життєво важливу підтримку для вирішення всіх цих викликів. І незважаючи на всі труднощі, Україна продовжує ключові реформи для свого відновлення та просування на шляху до ЄС».

У повідомленні Європейської Комісії перелічено виконані Україною умови для отримання першого платежу через Ukraine Facility. Зокрема, вказано, що Україна ухвалила законодавство, необхідне для реформування Бюро економічної безпеки. Зазначено, що новий закон є сходинкою для перетворення Бюро в наглядовий орган, який буде більш ефективним у боротьбі з ухиленням від сплати податків та економічними злочинами. Він запроваджує відкриті та засновані на заслугах процедури найму, включно з новим керівником, якого обиратиме комісія з шести членів, половина з яких будуть міжнародними експертами. Зазначено, що закон також сприятиме забезпеченню доброчесності та відповідної професійної компетентності персоналу.

Відзначено, що Україна ухвалила зміни до законодавства, щоб наблизити стандарти корпоративного управління до міжнародних, зокрема чітко визначити повноваження наглядових рад. Ці законодавчі зміни сприятимуть ефективності системи корпоративного управління.

Вказано, що Україна також ухвалила Національний енергетичний та кліматичний план, який координує та окреслює енергетичну й кліматичну політику до 2030 року з конкретними цілями, включаючи значне скорочення викидів парникових газів і збільшення частки відновлюваної енергії.

Оцінку задовільного виконання Україною якісних та кількісних показників, викладених у Плані України, Єврокомісія передала Раді ЄС, яка і має затвердити надання коштів Україні.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Текстові публікації”

31 липня 2024 13:26
30 липня 2024 10:54
29 липня 2024 16:10
29 липня 2024 10:31
26 липня 2024 13:26
23 липня 2024 10:23
18 липня 2024 07:32
17 липня 2024 18:34
16 липня 2024 11:25
15 липня 2024 18:58