Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Засідання Комітету щодо питання стану підготовки, затвердження та представлення на Першій...

31 Фото

Спеціальне засідання Комітету, присвячене розгляду Проекту Закону «Про ратифікацію Рамкової...

18 Фото

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

01 лютого 2016, 14:28

28 січня 2016 року під головуванням голови Комітету І. Геращенко відбулось чергове засідання Комітету

28   січня   2016   року під головуванням голови Комітету І. Геращенко відбулось   чергове  засідання   Комітету  Верховної  Ради України з питань європейської інтеграції за участю заступника Міністра фінансів України з питань європейської інтеграції А. Шевальова, заступника Міністра культури України з питань європейської інтеграції А.Вітренка, заступника Міністра інфраструктури України Ю.Васькова та заступника Міністра інфраструктури України з питань європейської інтеграції О.Рейтер

Народні депутати підтримали проекти Законів реєстр.№№ 0076 та 0077.  Прийняття проекту Закону України «Про ратифікацію Договору між Урядом України та Урядом Республіки Польща про надання кредиту на умовах пов’язаної допомоги» (реєстр.№0076) забезпечить виконання внутрішньодержавної процедури для надання згоди на обов'язковість для України міжнародного договору, підписаного 09.09.2015,  та набрання ним чинності, що дозволить розпочати реалізацію проектів. Ухвалення Закону України реєстр.№0077 створить передумови для участі України в одній з найбільших програм Європейського Союзу культурно-гуманітарного спрямування, яка представляє додаткові стимули і можливості, в тому числі фінансові, для розвитку національного сектору культури і креативних індустрій, заохочує тісне співробітництво між культурними інституціями різних країн Європи, тим самим створюючи підґрунтя для повноцінної інтеграції України у європейський культурний простір.  

У ході засідання члени Комітету розглянули низку законопроектів на їх відповідність праву Європейського Союзу, зобов'язанням України в рамках Ради Європи та Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони.

Такими, що не суперечать праву Європейського Союзу було визнано проекти Законів реєстр.№№3582 та 3582-1. Метою зазначених законопроектів є захист національних інтересів держави щодо забезпечення контролю над підприємством, яке має стратегічне значення для економіки та безпеки держави, шляхом недопущення приватизації ПАТ «Українська залізниця».
Народні депутати-члени Комітету визнали такими, що не суперечать міжнародно-правовим зобов`язанням України реєстр. №№ 3321, 2314а та 2845-1.

Метою законопроекту реєстр.№3321 є конкретизація, через зміну структури відповідної правової норми, положень чинного Закону України «Про громадянство», що стосуються умов прийняття до громадянства України іноземців та осіб без громадянства. Законопроектом реєстр.№2314а передбачається внесення низки змін до Кримінального кодексу України, пов’язаних із удосконаленням кваліфікації злочинів з ознаками національної, расової чи релігійної ненависті або ворожнечі. Проект Закону реєстр.№2845-1 розроблено з метою нормативного упорядкування засад виробництва, обігу, забезпечення гігієни, маркування та презентації кормів, формування належної практики годування тварин, взаємодії між органами виконавчої влади та операторами ринку.

Проекти Законів реєстр.№№ 3632 та 2268 члени Комітету визнали такими, що не суперечать праву ЄС. Однак, в Європейському Союзі правовідносини, аналогічні тим, які пропонується врегулювати проектами законів регулюються на рівні національного законодавства.

Законопроект реєстр.№3632 розроблено з метою формування та реалізації державної політики у сфері регулювання азартних ігор, розвитку грального бізнесу, забезпечення захисту прав і законних інтересів громадян, залучення інвестицій в Україну, створення додаткових робочих місць та забезпечення потреб Державного бюджету. У законопроекті реєстр.№2268 пропонується легалізувати в Україні букмекерську діяльність та встановити основні нормативні засади у здійсненні відповідної господарської діяльності.

Законопроект реєстр.№2269а члени Комітету визнали таким, що не суперечить праву Європейського Союзу, однак ключовим для прийняття законопроекту є оцінка його економічної та соціальної доцільності. У зазначеному законопроекті пропонується реалізувати шляхом спрощення входження на ринок нових операторів державної лотереї через послаблення законодавчих вимог до них та з одночасним посиленням державного контролю регулювання лотерейної діяльності.

Разом з тим депутати визнали таким, що не відповідає праву Європейського союзу проекти Законів реєстр.№№ 1742, 1742-1 та 3237.
Водночас, було висловлено низку зауважень і пропозицій   до проектів Законів реєстр. №№3626 та 2475а.

Також у ході засідання члени Комітету прийняли рішення звернутися до Міністерства культури України з проханням надати програму заходів, передбачених в рамках програми «Креативна Європа».
Окрім цього, в кінці поточного року депутати планують провести виїзне засідання Комітету з питань європейської інтеграції у Львівській області, зокрема,  з метою перевірки цільового використання коштів, виділених на обладнання  прикордонних пунктів.