Головна > Текстові публікації > Діяльність Комітету > Події в Комітеті > Конференції та круглі столи

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Засідання Комітету щодо питання стану підготовки, затвердження та представлення на Першій...

31 Фото

Спеціальне засідання Комітету, присвячене розгляду Проекту Закону «Про ратифікацію Рамкової...

18 Фото

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Надрукувати Збільшити зону перегляду

Конференції та круглі столи

13 березня 2018, 14:29

Україна потребує близько 5 тис. спеціалістів з кібербезпеки щорічно

Глобальна тенденція щодо зростання рівня кіберзагроз є актуальною для України та потребує значного збільшення кількості спеціалістів у цій сфері – вузи випускають щороку 800 бакалаврів, а прогнозована потреба близько 5 тис. Про це заявив експерт Парламентської експертної групи Руслан Ткаченко під час семінару у комітеті Верховної Ради з європейської інтеграції, який відбувся за підтримки Посольства Великої Британії в Україні. 

«Прогнозована щорічна потреба в спеціалістах з кібербезпеки в Україні становить близько 5 тис. як мінімум, що дозволить захистити потенційні цілі для нападу у державних установах на центральному та регіональному рівні», - зазначив експерт. Він додав, що на сьогодні Європейський союз приділяє велику увагу формуванню спільної політики у сфері кібербезпеки та створенню мережі експертних центрів, підготовки відповідних кадрів, і до цієї діяльності мала би приєднатися Україна. Загалом, за прогнозами ЄС, у регіоні протягом найближчих кількох років загрози щодо кібератак зростуть принаймні у чотири рази, тому планується, що до 2020 року загалом у європейських країнах  має бути близько 350 тис. спеціалістів з кібербезпеки.

Єврокомісія планує фінансувати навчальні установи з підготовки експертів, які виявлятимуть потенційні глобальні загрози – це, фактично, хакери на службі держави, підкреслив Р.Ткаченко. Також ЄС ініціює створення транскордонного доступу до електронних доказів кібератак, створення платформи обміну інформацією та фонду відшкодування кібератак.

Політика Євросоюзу у сфері кібербезпеки лише формується, тому Україна має усі шанси приєднатися до неї і створити ефективну систему взаємодії з європейськими партнерами, що дуже важливо з огляду на інтеграцію в спільний європейський простір, переконаний експерт ПЕГ.