Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе та перший заступник голови Комітету Вадим Галайчук взяли участь у дискусії «Парламентська дипломатія як фактор розбудови партнерств в умовах війни та повоєнного відновлення».

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе окреслила ключові завдання парламенту в нинішніх надзвичайних умовах. Це, по-перше, спільна робота депутатів із протидії агресії РФ, по-друге, — законодавча робота із виконання завдань на шляху європейської інтеграції. Також — міжпарламентська дипломатія, яка передбачає ефективне використання всіх можливих парламентських майданчиків для просування порядку денного України. І в цьому контексті — спільна робота всіх політичних сил Верховної Ради для повоєнної відбудови. «Ми максимально маємо використовувати усі парламентські асамблеї, всі офіційні майданчики, де дійсно спільно маємо боротися за увагу до України, і ми вміємо це успішно робити», — сказала голова Комітету.
Вона вважає неприпустимим створення штучних перешкод та обмежень опозиційним депутатам щодо їхньої міжнародної роботи, бо йдеться про інтереси країни, а не про особисті. «Коли створюються абсолютно штучні обмеження, і опозиційні депутати, зокрема, потрапляють під ці обмеження, — я вважаю це прямим, відвертим шкідництвом інтересам України. І це треба завершувати», — наполягла Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона також вважає неприпустимою цензуру в медіа ресурсах Верховної Ради. «На сайті Верховної Ради України присутня цензура. Наприклад, на сайті Комітету ми розміщуємо новину. Вона виходить, очевидно, без цензури. Потім аналогічна новина, але з цензурою з'являється на головній сторінці Верховної Ради. Очевидно, на сайт Комітету мало хто з вас ходить, щоб прочитати новину. Це пряма цензура і про неї мовчать», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона також наголосила, що неможливо розбудовувати інституційну спроможність парламенту, створюючи паралельні структури, які не мають юридичних повноважень. « На жаль, ці проєкти на сьогодні створюють хаос в системі інституцій з точки зору європейської інтеграції. Я звертаюся зараз до всіх іноземних партнерів. Якщо ви хочете допомогти Верховній Раді України — прошу допомагати розбудовувати саме інституційну спроможність самої Ради в рамках тих повноважень і тих чітко прописаних правил та процедур, які є в Верховній Раді України», — наголосила голова Комітету.

Перший заступник голови Комітету з питань інтеграції України до ЄС Вадим Галайчук відзначив важливу роль Верховної Ради у процесі європейської інтеграції. «Одним з основних здобутків є те, що до нас почали прислухатися. Наші ідеї, наші прохання, рекомендації дуже часто зараз ми бачимо в офіційних документах. Коли готуються резолюції Європейського парламенту, в яких піднімаються українські питання — ми, практично, перед кожним прийняттям такої резолюції маємо можливість, у консультаціях з нашими колегами з Європарламенту, взяти участь у тому, які положення з’являються в тих чи інших проєктах постанов», — сказав Вадим Галайчук. Він наголосив також на важливості участі парламенту у переговорному процесі про вступ України до Європейського Союзу. «Від Верховної Ради, як ми вже побачили, багато залежить наскільки успішно ми виконуємо ті чи інші зобов’язання. Тут Верховна Рада показала себе дуже спроможним органом у виконанні цих наших зобов’язань. І в подальшому на нас буде накладатися ще більше таких зобов’язань», — сказав перший заступник голови Комітету з питань інтеграції України до ЄС.

Іванна Климпуш-Цинцадзе додала, що наступного тижня відбудеться перше засідання нового скликання Європейського парламенту. «Якщо ми хочемо, щоб до нас і далі прислухалися в Європарламенті — нам варто бути присутніми на цьому засіданні, провести зустрічі зі всіма політичними групами, щоби максимально окреслити свої очікування, свій порядок денний, своє бачення потреб і спільнодії на майбутнє. Але я поки не бачу готовності колег це робити», — сказала голова Комітету.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Текстові публікації”

31 липня 2024 13:26
30 липня 2024 10:54
29 липня 2024 16:10
29 липня 2024 10:31
26 липня 2024 13:26
23 липня 2024 10:23
18 липня 2024 07:32
17 липня 2024 18:34
16 липня 2024 11:25
15 липня 2024 18:58