Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе привітала офіційне відкриття переговорів про вступ України до Європейського Союзу. Рішення про початок переговорів було ухвалене сьогодні у Люксембурзі під час Міжурядової конференції щодо вступу України. На конференції Європейський Союз оголосив рамку переговорів, яка визначає основні принципи процесу.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС подякувала всім, хто протягом років працював над тим, щоби наблизити Україну до досягнення її стратегічної мети — долучення до європейської та євроатлантичної спільноти. «Дякую всім, хто протягом десятиліть докладався до цього успіху, низько вклоняюся ЗСУ, що зробили наші аргументи чіткішими, переконливішими та однозначними! З цього моменту — завдання більш сфокусовані та ще більш відповідальні. Ділитимуся і далі думками та напрацюваннями, розраховую на активну взаємодію з максимальною кількістю фахівців у різних євроінтеграційних царинах», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Голова Комітету неодноразово наголошувала на викликах, які постають перед Україною на цьому новому етапі євроінтеграції. Це, передовсім, потреба суттєво посилити інституційну спроможність, як Комітету з питань інтеграції України до ЄС, такі і секторальних підкомітетів, парламенту та різних гілок влади загалом. Вона також переконана, що чітка, прозора, послідовна комунікація між усіма учасниками процесу під час виконання євроінтеграційних завдань є запорукою успіху.

Голова Європейської Ради Шарль Мішель, перед початком Міжурядової конференції, заявив, що зусилля України викликають ще більше захоплення, враховуючи, що загарбницька війна Росії проти України спричинила безпрецедентні потрясіння та лиха. «Народ України виявив надзвичайну мужність і солідарність у захисті свого суверенітету та свого європейського майбутнього», — сказав він. Голова Євроради також зауважив, що відкриття переговорів — це початок тривалого процесу. «Хоча сьогодні ми відзначаємо значний поступ, ми також повинні визнати, що шлях попереду, вимагатиме постійних зусиль, самовідданості та подальших істотних реформ. Україні та Молдові потрібно буде продовжувати роботу зі зміцнення інституцій, продовжувати боротьбу з корупцією та посилювати економічну стабільність, щоб відповідати суворим стандартам повноправного членства в ЄС», — сказав Шарль Мішель. Водночас, він зауважив, що Європейський Союз через свої інституції та країни-члени готовий підтримувати Україну на кожному кроці цього шляху. «Ми надамо необхідні ресурси, експертизу та політичну підтримку», — сказав голова Європейської Ради.

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Текстові публікації”

31 липня 2024 13:26
30 липня 2024 10:54
29 липня 2024 16:10
29 липня 2024 10:31
26 липня 2024 13:26
23 липня 2024 10:23
18 липня 2024 07:32
17 липня 2024 18:34
16 липня 2024 11:25
15 липня 2024 18:58