Комітет з питань інтеграції України до ЄС на засіданні 5 червня розглянув проєкт Закону №0276 про ратифікацію Рамкової угоди між Україною та Європейським Союзом щодо спеціальних механізмів реалізації фінансування Союзу для України, згідно з інструментом Ukraine Facility. До обговорення цього законопроєкту були запрошені представники Уряду, міністерств, профільних підкомітетів та представники громадянського суспільства. Ратифікація Рамкової угоди дозволить встановити принципи сталого фінансового співробітництва між Україною та Євросоюзом в рамках інструменту Ukraine Facility, включаючи необхідні механізми контролю та аудиту витрат цього інструменту. Він передбачає залучення 50 мільярдів євро до 2027 року за умови успішного виконання Плану України. Україна, відповідно до Рамкової угоди, зобов'язується забезпечити високий рівень прозорості контролю використання коштів. Міністерство економіки України стане ключовим органом взаємодії з Європейською Комісією щодо виконання цієї угоди. Воно має забезпечити ефективне управління та моніторинг використання коштів, наданих Європейським Союзом. Роль аудитора з боку України покладено на Міністерство фінансів та Державну аудиторську службу. Рамкова угода також передбачає створення аудиторської Ради, до складу якої увійдуть професійні аудитори, експерти з фінансового контролю, а також антикорупційні експерти, що забезпечать комплексний підхід до контролю за використанням коштів ЄС. Ця аудиторська Рада буде створена в ЄС. За угодою, Україна зобов’язана взаємодіяти з аудиторською Радою, надавати їй відповідні документи для того, щоб, у разі виявлення порушень, можна було їх розслідувати.  

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе відзначила важливість цього документу, який на сьогодні є основним інструментом взаємодії та можливостей фінансової допомоги з боку Європейського Союзу Україні. Водночас вона зауважила, що підготовка такого масштабного та відповідального законопроєкту потребує більшого залучення Верховної Ради, зокрема, Комітету з питань інтеграції України до ЄС та профільних комітетів, на етапі створення, а не перед розглядом у парламенті. «Комітет проявляє неймовірні чудеса готовності, розуміння і усвідомлення пріоритетності цього законопроєкту для його розгляду в такому авральному режимі. Мені б хотілося, щоби до документів такого рівня і такої ваги ставилися з більшою відповідальністю, очевидно, насамперед, з боку Уряду, через те, що Уряд буде головним виконавцем Плану України», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Розглянувши та обговоривши з усіма залученими сторонами проєкт закону №0276 про ратифікацію Рамкової угоди між Україною та Європейським Союзом щодо спеціальних механізмів реалізації фінансування Союзу для України, згідно з інструментом Ukraine Facility, Комітет з питань інтеграції України до ЄС одностайно ухвалив рішення внести законопроєкт на розгляд Верховної Ради України та рекомендувати ухвалити  його за основу і в цілому.
Також Комітет ухвалив три важливі компоненти, що стосуються виконання Плану України. По-перше, Комітет з питань інтеграції України до ЄС буде щоквартально моніторити виконання плану. По-друге, — звернутися до Уряду з пропозицією щодо необхідності створити механізм запобігання корупції при виконанні цього плану. І третє — Комітет закликав налагодити зворотній зв'язок щодо експертних висновків Європейської Комісії щодо тих законодавчих актів, які будуть проходити Верховну Раду в рамках виконання Плану України. Ці висновки мають надходити до Комітету, до профільних комітетів, які будуть розглядати той чи інший законопроєкт, а також до антикорупційного та бюджетного комітетів як таких, що мають розглядати всі законодавчі ініціативи в рамках своїх компетенцій.

Голова Комітету зауважила, що спільними зусиллями всіх органів влади, потрібно буде знайти формулу, як якісно виконувати всі зобов’язання в рамках Ukraine facility. «Бажаю, щоб і Верховна Рада підтримала цю ратифікацію. Я сподіваюся, це дозволить нам перейти до безпосереднього виконання не тільки індикаторів плану, а й того, що призведе до кращого життя українців», — підсумувала Іванна Климпуш-Цинцадзе.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Текстові публікації”

31 липня 2024 13:26
30 липня 2024 10:54
29 липня 2024 16:10
29 липня 2024 10:31
26 липня 2024 13:26
23 липня 2024 10:23
18 липня 2024 07:32
17 липня 2024 18:34
16 липня 2024 11:25
15 липня 2024 18:58