Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе говорила про це під час дискусії «Посилення ролі Нідерландів у підтримці євроінтеграції України: пріоритети та наступні кроки».

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала Нідерландам за послідовну військову, гуманітарну та євроінтеграційну підтримку України. Вона зазначила, що рішення про відкриття перемовин між Україною та ЄС є надзвичайно важливим, і висловила сподівання, що саму переговорну рамку буде ухвалено на Міжурядовій конференції вже наприкінці червня цього року: «Це відкриє дорогу новому етапу наших взаємин з ЄС, дуже практичному. І цей етап вимагатиме великої мобілізації інтелектуальних та професійних ресурсів в Україні з боку уряду, парламенту, а також громадянського суспільства та медіа». Вона зазначила, що велику увагу треба буде приділити поясненню суспільству тих короткострокових та довгострокових результатів, які відкриє євроінтеграція, а також рішень, які треба буде ухвалювати. І ці рішення не завжди будуть приємні та популярні. Тож Україні доведеться комунікувати їх своєму суспільству так само, як це робили багато інших держав, які цей шлях проходили. «Ми також сподіваємось, що усі наші партнери, які обіцяли нам підтримку на євроінтеграційному шляху, будуть готові мобілізувати додаткові зусилля і засоби для підтримки інституційної спроможності українських органів влади», — сказала голова Комітету. За її словами, дуже багато викликів постане на центральному та регіональному рівнях. Тож Україна з допомогою європейських партнерів має забезпечити спроможність ці виклики успішно вирішувати. Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що Україна втратила вісім років часу і великий професійний ресурс, загальмувавши у 2019 році реформу державної служби, над якою працювали із 2016 року. Тепер влада усвідомлює, що без якісного кадрового забезпечення реалізувати всі ті масштабні завдання на шляху до ЄС буде вкрай важко. Тож доводиться починати все з початку.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що прискіплива увага з боку європейських партнерів до процесів в Україні є вкрай важливою. Бо під пильним оком мають бути усі політичні рішення, які ухвалюються в Україні, в тому числі і ті, що аргументуються необхідністю воєнного стану. «Багато демократичних надбань, які нам вдалося напрацювати з 2014 року, під час воєнного стану були знівельовані. Їх потрібно відновити і гарантувати їхнє дотримання в майбутньому. Йдеться про такі фундаментальні речі, як права і свободи людини, свобода слова, а також збереження балансу стримувань та противаг. Це критично важливо для країни, що обрала демократичний шлях розвитку, а також під час кривавої, екзистенційної війни, в якій нам доводиться боротися», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Голова Комітету також зазначила, що в Україні свідомі того, з якими внутрішніми викликами Євросоюз стикається зараз. Але вона сподівається, що ці виклики і політичний порядок денний всередині ЄС не стануть на заваді приєднанню нових членів. «Якщо Україна та інші держави, які рухаються до членства, добре і якісно виконуватимуть свою домашню роботу — вони жодним чином не мають стати заручниками процесу реформ всередині ЄС. Ці два процеси мають відбуватися паралельно», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона також наполягла, що надання фінансової допомоги Україні з боку європейських партнерів  має супроводжуватися чіткими умовами щодо реформ. Бо відбудова України має водночас бути побудовою демократичної, вільної країни із міцними інституціями. Увага партнерів до цього процесу має унеможливити ризики зійти з обраного шляху.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Текстові публікації”

31 липня 2024 13:26
30 липня 2024 10:54
29 липня 2024 16:10
29 липня 2024 10:31
26 липня 2024 13:26
23 липня 2024 10:23
18 липня 2024 07:32
17 липня 2024 18:34
16 липня 2024 11:25
15 липня 2024 18:58