Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

25 березня 2024, 19:48

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Якщо ми не зупинимо рускій мір разом — він перекинеться до вас, у ваші спокійні європейські країни»

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе, на чолі делегації Комітету з питань інтеграції України до ЄС бере участь у засіданні COSAC — Конференції Комітетів з європейських справ країн-членів Європейського Союзу та з європейської інтеграції країн-партнерів і країн-кандидатів на вступ до ЄС. Конференція відбувається у Брюсселі.

Іванна Климпуш-Цинцадзе почала своє звернення до європейських колег зі слів вдячності за допомогу і за те, що пленарне засідання COSAC не оминає увагою брутальну, жорстоку війну, яку Росія продовжує вести проти України. «Однак, хочу зазначити, що готуючись до цієї доповіді, я відчувала біль і відчай. Яку ще нову інформацію я можу вам донести, щоби принаймні у цій залі кожен зрозумів — ця війна — наша спільна війна. Що це наше спільне завдання — зупинити монстра, який намагається стерти мою землю із мапи світу. І поки ми всі готувалися до цієї зустрічі з мого дому надходили сумні новини. Дві гіперзвукові ракети, по 4 тонни кожна, були запущені по Києву. Дякувати Богу, ми все ще маємо інструменти, які ви нам надали, і наша провітряна оборони ці ракети збила. Але як довго має це тривати?», — сказала голова Комітету. Вона зауважила, що Україні важко щоразу наводити аргументи для партнерів, щоби переконати їх у важливості військової допомоги, бо ці аргументи — це втрачені життя українців. «Не знаю, що ще я маю вам розповісти — скільки українських життів забрали ці терористичні атаки, чи скільки об’єктів цивільної та енергетичної інфраструктури було пошкоджено? Скільки міст, сіл, церков, об’єктів культурної спадщини було знищено? Скільки місяців сумарно ми з нашими дітьми провели в укриттях? Чи показати вам фото дітей, які помирають разом зі своїми батьками від атак Російської Федерації? Що ще я маю вам показати і розповісти, щоб ви зрозуміли, що це не якась гра у війну, як це комусь може здається на Заході? Це реальна війна, жорстока, брутальна, в якій ми живемо щодня», — наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона зазначила, що сотні тисяч українців після нещодавніх атак живуть без електрики. Мільйонам загрожує тотальний блекаут. «Може нам всім краще було б разом подивится документальний фільм «20 днів у Маріуполі»? Не для того, щоб дізнатися щось нове, а для того, щоб зрозуміти, що цей русскій мір несе із собою. І якщо ми не зупинимо його разом — він перекинеться до вас, у ваші спокійні європейські країни», — сказала голова Комітету. Тому, за її словами, дуже важливо не звикати до цієї війни, не заплющувати очі на те, що відбувається в Україні. А зосередитися на конкретних діях, щоб надати Україні ту допомогу, якої вона потребує. «Розумію, що час емоційної дипломатії завершився. І що для людей природно не тримати у фокусі те, що не стосується їх безпосередньо. Але ми щодня потерпаємо від атак Росії. Ми прокидаємось від сирен і вибухів, ховаємось із дітьми в укриттях. Ми продовжуємо донатити скільки можемо, щоб підтримати свої Збройні Сили. Ми можемо зупинити російського монстра своєю сміливістю, але з допомогою ваших інструментів, щоби гарантувати, що цей монстр не посуне і на ваші суспільства», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС закликала продовжувати надавати Україні військову допомогу, гарантувати, що російські активи не просто заморожені, а спрямовані на допомогу Україні. Від європейських політиків, за словами Іванна Климпуш-Цинцадзе, часом лунають меседжі про те, що Європі потрібен час, щоб зрозуміти, що вона у війні: «Ми одинадцятий рік у війні, третій рік у повномасштабній. Скільки ще часу треба Європі, щоб зрозуміти це? І від того, виграємо ми цю війну чи програємо — буде залежати і ваше майбутнє. Бо Росія пройдеться вашими землями, забере життя ваших громадян і все, що для вас важливо». Іванна Климпуш-Цинцадзе впевнена, що настав час для Європи довести, що вона, насправді, турбується про те, що декларує. «Що ви дбаєте про демократію, про верховенство права, про міжнародний порядок, заснований на повазі і законі, про базові права людини. Час діяти», — сказала вона. Голова Комітету закликала учасників COSAC, формуючи стратегічні і безпекові цілі на наступні 5 років, подбати про надання Україні всіх оборонних інструментів, яких вона потребує. «У довгостроковій перспективі це забезпечить безпеку і незалежність Євросоюзу», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.