Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

09 лютого 2024, 09:21

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Важливо думати над тим, як скоординувати процес вступу до ЄС із процесом відновлення України»

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе зустрілася з представниками німецьких експертних організацій, які займаються дослідженнями та стратегічними консультаціями для зміцнення німецько-українських відносин у громадянському суспільстві.

Іванна Климпуш-Цинцадзе відзначила важливість візиту німецьких експертів в Україну. За її словами, особиста присутність дає можливість краще зрозуміти, як живе Україна і як важко їй доводиться боротися. «Одна справа — читати заголовки в медіа і соцмережах, інша — особисто відчути, що відбувається в Україні. Це важливо для того, щоб далі нести меседжі у свої суспільства», — сказала голова Комітету.

Вона зауважила, що історичне рішення ЄС про відкриття переговорів з Україною було надзвичайно важливим для України та українського народу. Також це рішення було важливим для інших держав, які прагнуть членства в ЄС, бо відчинило їм двері Євросоюзу. Водночас Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що нинішня хвиля розширення суттєво відрізняється від попередніх. Бо стосується не лише економічної інтеграції, а й базових принципів ЄС, а також безпеки. «І це унікальний випадок, коли країна, яка рухається до членства, так зруйнована війною. Це ставить перед нами великі виклики під час адаптації різних сфер до вимог Євросоюзу. Зокрема, йдеться про сферу довкілля, яка сама по собі вимагає багато інвестицій для модернізації. А після злочинів РФ в Україні, таких як масові замінування українських земель, екоцид, спричинений підривом Каховської ГЕС, відновлення довкілля в Україні вимагатиме особливого підходу і великих інвестицій», — сказала голова Комітету. Вона також наголосила, що уже зараз важливо думати над тим, як скоординувати процес вступу із процесом відновлення України. «Щоби Україна не стала заручницею формальностей. Приміром, для інших держав умови і фінансування на адаптацію тих чи інших сфер були одні. Для України, вочевидь, потрібно шукати додаткові інструменти підтримки, бо ніхто до нас не стикався з такими викликами, як реформи під час війни, як відновлення і реконструкція зруйнованої країни», — наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе. За її словами, поки ні в ЄС, ні в Україні немає відповідей на ці складні питання. Водночас голова Комітету привітала рішення ЄС про відкриття нового фінансового механізму підтримки України «Ukrain facility». Він передбачає залучення 50 мільярдів євро допомоги Україні протягом наступних чотирьох років. Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що ці кошти допоможуть Україні вистояти у критично складні часи, але ці кошти жодним чином не покриють потреби відбудови.

Вона зазначила, що ще одним суттєвим викликом для України на шляху європейської інтеграції є слабка інституційна спроможність. «На жаль, реформа державної служби, яку ми розпочинали у 2017 році, була зупинена Парламентом цього скликання у 2019 році. Потім прийшов ковід, а після нього — війна. Ми втратили багатьох людей із державної служби, яких ми дуже потребуємо зараз», — зазначила голова Комітету. Вона наголосила, що попри війну та воєнний стан, Україна має зберегти ті досягнення, які здобувалися роками після Революції Гідності — свободу слова, демократію, повагу до прав людини.