Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Засідання Комітету щодо питання стану підготовки, затвердження та представлення на Першій...

31 Фото

Спеціальне засідання Комітету, присвячене розгляду Проекту Закону «Про ратифікацію Рамкової...

18 Фото

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

29 листопада 2023, 18:40

«Після прийняття України в ЄС та НАТО можна буде говорити про стійкий мир у світі», — Іванна Климпуш-Цинцадзе

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь у дискусії «Європейська інтеграція України: шлях до сталого миру на європейському континенті». Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що ЄС колись був створений, як економічна організація. Але зараз він, нарешті, переходить до ролі великого, потужного геополітичного гравця. «Це вимагає додаткових великих рішень. І одним з таких рішень, сподіваюся, стане рішення вже у грудні цього року про відкриття переговорів з Україною про її вступ до ЄС, а також з іншими країнами — Молдовою, країнами Західних Балкан. Сподіваюся, ми всі розуміємо, що це вікно можливостей є досить обмеженим, і ми маємо його використати», — наголосила голова Комітету. Вона переконана, що наступного року, коли в ЄС почнеться передвиборча лихоманка, тримати у фокусі євроінтеграційні питання буде значно складніше: «Тому ми сподіваємось, що із тією сильною підтримкою, яку ми завжди мали в Європейському Парламенті, ми отримаємо важливе рішення і щодо відкриття перемовин, і щодо інших важливих питань, які стосуються нашого виживання». Такими питаннями, за словами голови Комітету, є ухвалення 12-го пакету санкцій проти Росії, ухвалення Ukraine facility, фінансового механізму на підтримку України та надання додаткової військової допомоги.

Також голова Комітету наголосила, що говорячи про мир на континенті варто говорити не лише про перемогу України, а й про поразку Росії. «Не можна повторювати помилок, яких Захід припускався раніше, сподіваючись з допомогою економіки вивести Росію на шлях демократії. Не можливо це зробити з країною, якою протягом століть керували диктатори. Вони завжди прагнули, щоб народи довкола них страждали більше, ніж вони страждають всередині Росії. Тому треба вчитися на помилках. Розуміти, що нам доведеться співіснувати з якоюсь подобою Росії після її поразки», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Багато хто, за її словами, досі боїться говорити про поразку Росії. Але саме після її поразки, після перемоги України, прийняття України в ЄС та НАТО можна буде говорити про стійкий мир у світі. «Добро має бути з кулаками. Не вийде зупинити ракети, танки і винищувачі з голубом миру в руках», — сказала голова Комітету.

Також вона наголосила, що Україна свідома відповідальності в умовах війни рухати країну на новий щабель реформ. «Сподіваюся, що всередині України ми також зробимо все можливе, щоб не було відкату вже досягнутих реформ. Що Україна не втратить досягнень Революції Гідності, досягнень демократії і на їхній основі буде вибудовувати свої наступні кроки», — підсумувала Іванна Климпуш-Цинцадзе.