Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

14 вересня 2023, 11:05

Іванна Климпуш-Цинцадзе зустрілася із заступницею міністра закордонних справ Естонії

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілася із делегацією Міністерства закордонних справ Естонії. Естонську делегацію представляли: Кюлліке Сілласте-Еллінга, заступниця Міністра закордонних справ Естонії із політичних питань; Аннелі Кольк, новопризначена пані Посол Естонської Республіки в Україні; Герт Антсу, Директор відділу України, Молдови та Південного Кавказу Департаменту Східної Європи та Центральної Азії МЗС Естонії; Тія Треєр, радниця відділу України, Молдови та Південного Кавказу Департаменту Східної Європи та Центральної Азії МЗС Естонії, та Вагур Соосаар, заступник голови дипмісії Естонії в Україні.

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала Естонії за незмінну, масштабну підтримку України, яка є найбільшою серед усіх держав, у співвідношенні до ВВП: «Сподіваюся ви не втомитесь і не втратите тієї енергії з якою допомагаєте Україні».

Вона наголосила, що Україна і далі потребує як військової підтримки, так і допомоги в інших напрямах, зокрема, санкційному тиску на Росію. «Сором, що після того, як Росія підірвала Каховську ГЕС не було вжито жодних заходів, щоб покарати Росію», — зазначила голова Комітету. Вона закликала естонських колег працювати над тим, щоб розширювати санкційні списки, зокрема, проти Росатому та за експорт продукції подвійного призначення.

Щодо євроінтеграційного поступу — голова Комітету відзначила важливість отримання Україною проміжного звіту Європейської Комісії щодо виконання семи вимог, які супроводжували надання кандидатського статусу на вступ до ЄС. «Ця проміжна оцінка зобов’язала нас мобілізуватися і доробити ті завдання, які ми маємо виконати. Я сподіваюся, що більшість із них буде завершено до кінця вересня», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона зауважила, що для України критично важливо відкрити перемовини про вступ до ЄС вже до кінця цього року. «Бо наступного року буде багато виборів, у тому числі до Європейського Парламенту і це відволікати увагу від питання України», — вважає голова Комітету. До того ж відкриття перемовин, за її словами, приверне додаткову увагу з боку ЄС до України. «І це є дуже важливим, бо на тлі воєнного стану не можна забувати про ті базові цінності і демократичні процеси, які лежать в основі кожної країни вільного світу», — переконана Іванна Климпуш-Цинцадзе. Йдеться про децентралізацію, баланс влади, а також свободу слова. Україна, за словами голови Комітету, воює власне за те, щоб мати можливість бути демократичною країною.