Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

08 травня 2023, 14:45

Кандидатський статус – це не тільки величезна перспектива, але й відповідальність, – Іванна Климпуш-Цинцадзе


Символічно, що сьогодні, в День пам’яті та примирення в Україні  починається відзначення тижня Європи, який цього року ми зустрічаємо в статусі країни-кандидата на членство в ЄС. Про це сказала голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе під час презентації Звіту за результатами проведення опитувань з метою оцінки спроможності виконання завдань щодо імплементації права Європейського Союзу в законодавство України. “Сподіваюся, наступного року тиждень Європи ми зустрінемо в статусі країни, яка веде перемовини про членство”, – додала вона.

Голова Комітету переконана, що зараз Україна має величезне вікно можливостей, яке ми зобов’язані максимально використати до кінця цього року. “Кандидатський статус – це для нас не тільки величезна перспектива, але й величезна відповідальність і зобов'язання. Маємо розуміти, що тяглість процесів євроінтеграції є принциповою для нашого успіху. Мені би не хотілося, щоб ми опинилися знову в ситуації, коли робимо якусь реформу, а потім махаємо шашкою і все починаємо нібито з нуля. Досвід наших сусідів членів ЄС свідчить, що вони намагалися максимально зберегти фахових людей, які залучені до євроінтеграції. Адже це процес на роки, на десятиліття, і  за 2 роки ми, на жаль, не станемо членами ЄС. Тому, розуміючи це, вкладаючи величезний державний ресурс і ресурс партнерів у навчання і конкурсні відбори слід не лише зберегти цей кістяк, а і наростити на ньому м'язи”, – сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Водночас вона підкреслила, що будь-яке створення додаткових центрів підтримки реформ і проєкти партнерів, які є надзвичайно цінними, жодним чином не зміцнюють інституційну спроможність держави. “Нам треба, щоб коли закінчаться ці проєкти, ми мали всередині державної служби навчених людей і були спроможними не тільки розробити законопроєкти, а і впровадити ефективні процедури та практики їхньої імплементації”, – вважає голова Комітету.