Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

25 лютого 2023, 13:55

«Україна наразі отримує достатньо зброї, щоби не програти у війні, але не достатньо, щоб виграти», — Іванна Климпуш-Цинцадзе

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілася з П'єром-Александром Англадом, головою комітету з європейських справ Національної асамблеї Франції та автором резолюції французького Парламенту на підтримку України.

Сторони обговорили європейську інтеграцію, військову підтримку та євроатлантичний курс  України. Іванна Климпуш-Цинцадзе вважає, що розпочати переговори про вступ до ЄС уже наприкінці цього року — дуже амбіційна, але реальна мета. Для цього Україна має дуже якісно зробити свою роботу щодо виконання сему умов, які отримала разом зі статусом кандидатки на вступ до ЄС. Вона також зауважила, що важливо правильно вибудовувати комунікацію між владою та суспільством, а також між європейськими партнерами та українським суспільством щодо часових рамок інтеграції до Євросоюзу. Треба говорити чесно про реалістичні перспективи, щоб не плекати в суспільстві завищені очікування, вважає голова Комітету.

Співрозмовники обговорили співпрацю Комітету з французькими парламентарями. Зокрема, французька сторона могла б допомогти в аналізі здійсненої роботи з адаптації українського законодавства до права Євросоюзу, бо в ЄС уже не раз працювали з країнами-кандидатками і мають неабиякий досвід у цьому. Вони можуть допомогти виявити проблемні ділянки і підказати способи, як найкраще їх пропрацювати, щоб Україна не повторювала ті помилки, яких припускалися попередні кандидати.

Іванна Климпуш-Цинцадзе звернулася з проханням до французького колеги працювати з виконавчою владою Франції, щоб інтенсифікувати збройну підтримку України. «Україна наразі отримує достатньо зброї, щоби не програти у цій війні, але не достатньо, щоб виграти», — зауважила вона і додала, що, окрім зброї, наша держава потребує у великій кількості боєприпаси. Голова Комітету закликала не піддаватися на ядерний шантаж Росії і не боятися, як не боїться Україна: «Ідеться про наше виживання. Ми не припинимо боротьбу за себе і свою землю», — сказала вона.

Щодо євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила сподівання, що саміт НАТО у Вільнюсі в липні цього року принесе реальні результати. Зокрема, Альянс міг би сформулювати для України перелік вимог, виконання яких необхідне для набуття членства України в НАТО після війни. П’єр-Александр Англад погодився, що двері НАТО мають бути відчинені для України, і меседж для нашої держави має бути значно сильнішим за попередні.