Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

06 лютого 2023, 09:06

Підсумки саміту Україна-ЄС

3 лютого у Києві відбувся 24-й саміт Україна-ЄС. Його ключові досягнення викладені у Спільній заяві за підсумками саміту.

У цій заяві вказано, що Євросоюз підтримуватиме Україну та український народ у боротьбі з агресивною війною Росії стільки, скільки буде потрібно. Сторони обговорили, як посилити колективний тиск на Росію, щоб вона припинила війну та вивела свої війська з України.

ЄС підтвердив свою відданість підтримці подальшої європейської інтеграції України. Рішення ж щодо подальших кроків Євросоюз ухвалить, коли всі умови, зазначені у висновку Єврокомісії, будуть повністю виконані. Україна, зі свого боку, підкреслила свою рішучість виконати необхідні вимоги для якнайшвидшого початку переговорів про вступ. Євросоюз визнав значні зусилля, які Україна продемонструвала протягом останніх місяців у досягненні цілей, що лежать в основі її статусу кандидатки на членство в ЄС, привітав реформаторські зусилля України у такі важкі часи та закликав країну продовжувати цей шлях і виконувати умови, визначені у висновку Комісії з метою просування до майбутнього членства в ЄС. «Комплексне та послідовне впровадження судових реформ відповідно до рекомендацій Венеційської комісії, включаючи реформу Конституційного суду та процедуру відбору політично незалежних і кваліфікованих конституційних суддів, залишається життєво важливим для посилення стійкості України та прогресу в процесі розширення», — йдеться у Спільній заяві за результатами саміту. Євросоюз готовий надати технічну підтримку Уряду України у процесі приведення українського законодавства у відповідність до права ЄС.

Україна та ЄС підтвердили намір повною мірою використати потенціал Угоди про асоціацію, включаючи поглиблену та всеосяжну зону вільної торгівлі, щоб створити умови для посилення економічних і торговельних відносин, що ведуть до інтеграції України до внутрішнього ринку ЄС. А переглянутий План пріоритетних дій для посиленого впровадження ПВЗВТ на 2023-2024 роки є дорожньою картою, яка окреслює наступні кроки для полегшення доступу України до внутрішнього ринку ЄС.

Європейський Союз ще раз підтвердив свою непохитну підтримку та солідарність з Україною перед лицем російської агресивної війни. ЄС засуджує систематичне використання Росією ракет і безпілотників для нападу на цивільне населення, цивільні об’єкти та інфраструктуру по всій Україні, що є порушенням міжнародного гуманітарного права. «Ми рішуче відкидаємо та однозначно засуджуємо спробу незаконної анексії Росією Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України. Як і у випадку з Кримом і Севастополем, Європейський Союз ніколи не визнає легальними спроби незаконної анексії будь-яких частин території України. Ми вимагаємо від Росії негайно, повністю та безумовно вивести всі свої військові сили з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів», — йдеться у документі.

У Спільній заяві наголосили, що військові злочини та інші найсерйозніші злочини, вчинені під час агресивної війни Росії проти України, доказів яких стає дедалі більше, є грубим порушенням міжнародного права. Усі винні у злочинах мають бути притягнуті до відповідальності, вказано у документі. Сторони домовилися продовжувати співпрацю для забезпечення повної відповідальності винних, в тому числі шляхом створення відповідного механізму для покарання за злочин агресії.

Євросоюз посилив і розширив свої обмежувальні заходи проти Росії, в тому числі через дев’ятий пакет обмежувальних заходів ЄС і обмеження міжнародної ціни на нафту та нафтопродукти. Готовий продовжувати посилювати обмежувальні заходи в тісній координації та співпраці з партнерами, одночасно забезпечуючи їх ефективне впровадження та запобігаючи обходу. У цьому контексті ЄС знову закликає всі країни приєднатися до санкцій.

Також ЄС рішуче засуджує військову підтримку російської агресивної війни з боку іранської влади та закликає білоруську владу припинити сприяти російській загарбницькій війні.

ЄС підтвердив свою готовність підтримати ініціативу України щодо справедливого миру на основі поваги до суверенітету та територіальної цілісності України. «На сьогодні Росія не виявила жодної готовності до справедливого та сталого миру. Ми висловили підтримку мирній формулі президента Зеленського та нашу відданість активній роботі з Україною над мирним планом із 10 пунктів. У зв’язку з цим ми підтримуємо ідею Саміту Формули Миру з метою початку її реалізації. Ми працюватимемо разом, щоб забезпечити якнайширшу міжнародну участь», — йдеться у документі.

Україна привітала зобов’язання ЄС продовжувати надавати політичну та військову підтримку стільки, скільки це буде потрібно. Йдеться про військову допомогу на суму понад 3,6 мільярда євро в рамках Європейського фонду миру та запуск Місії військової допомоги ЄС для підготовки перших 30 000 солдатів у 2023 році. Також ЄС підтвердив свою солідарність з Україною у протидії гібридним загрозам і кібератакам.

Загальна допомога Україні, обіцяна як на рівні ЄС, так і на рівні держав-членів, становить майже 50 мільярдів євро, що включає фінансову, гуманітарну, екстрену, бюджетну та військову підтримку. Це також включає зобов’язання надати до 18 мільярдів євро пакету макрофінансової допомоги. Додаткові 10 мільярдів євро було надано на підтримку біженців. Україна привітала першу виплату в розмірі 3 мільярдів євро на початку цього року.

Близько 8 мільйонів українців отримали притулок від російсько-агресорської війни в ЄС. Переміщені особи з України, які шукають притулку в ЄС, продовжуватимуть користуватися захистом, як це передбачено Директивою про тимчасовий захист, принаймні до березня 2024 року.

"Триваюча кампанія систематичних ракетних і безпілотних ударів Росії по мирному населенню України, цивільних об’єктах, енергетичній і телекомунікаційній інфраструктурі та іншійй інфраструктурі завдає ще більше страждань українському народу та є серйозним порушенням міжнародного гуманітарного права", -- йдеться у документі. У цьому контексті вітається механізм координації, узгоджений на Паризькій конференції щодо стійкості та відновлення України 13 грудня 2022 року, і роль Механізму цивільного захисту Союзу в його реалізації.

Україна та ЄС засудили дії Росії на українській Запорізькій атомній електростанції та закликали Росію негайно припинити дії, які загрожують безпеці цивільних ядерних об’єктів.

Обговорили продовження гуманітарної допомоги Україні, в тому числі у відновленні критичної інфраструктури України. ЄС нагадав про своє зобов’язання надавати, разом із партнерами, підтримку швидкому відновленню та реконструкції України, включаючи відновлення соціальної інфраструктури та допомогу в розмінуванні, а також надання підтримки у сфері охорони здоров’я та психологічної реабілітації та реінтеграції до активного соціального життя. У цьому контексті ЄС оголосив про новий пакет у розмірі до 25 мільйонів євро для підтримки гуманітарної діяльності із розмінування. ЄС підтвердив свій намір відігравати провідну роль, зокрема через інклюзивну міжвідомчу платформу донорської координації, погоджену між Україною, G7, міжнародними фінансовими установами та іншими ключовими партнерами, спираючись також на результати міжнародних конференцій у Лугано та Берліні з питань відбудови України.

Наголосили на важливості подальшого впровадження Шляхів солідарності Україна-ЄС. «Охоплюючи торгівлю в усіх секторах і з’єднуючи Україну з ЄС та рештою світу, вони стали рятувальним колом для економіки України. У період з травня по грудень 2022 року вони дозволили експортувати близько 45 мільйонів тонн українських товарів і, що не менш важливо, імпортувати в Україну близько 23 мільйонів тонн необхідних їй товарів, забезпечивши приблизно 20 мільярдів євро доходу для українських фермерів і бізнесу», — йдеться у документі. Також погодилися визначити пріоритетність зусиль щодо подальшого зміцнення сполучення між Україною та ЄС, зокрема розвитку сумісної залізничної інфраструктури, розширення Угоди про автомобільний транспорт між Україною та ЄС та мобілізації фінансової підтримки ЄС для розвитку Шляхів солідарності.

Європейський Союз також посилить свою роботу щодо використання заморожених активів Росії для підтримки відновлення України та з метою відшкодування збитків, відповідно до законодавства ЄС і міжнародного права. ЄС надалі посилюватиме свої дипломатичні зусилля на підтримку України на всіх міжнародних форумах, закликаючи до непохитної солідарності з Україною проти агресивної війни Росії.