Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

14 листопада 2022, 09:36

Росія може прийти до нормальності лише через поразку — Іванна Климпуш-Цинцадзе

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь у дискусії «Розмова союзників: меседжі з Варшави, Будапешта, Братислави, Праги та Києва» Форуму «Re:Open Zakarpattia 2022». Цей захід є майданчиком ідей та рішень для розвитку Закарпаття, всієї України та Центральної Європи.

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що мужня боротьба українців за свою землю, свободу і право самим обирати свій шлях стала рушійною силою, яка змусила Європу замислитися над цінностями: «Ціннісні засади європейського простору сприймалися багатьма суспільствами, політиками, урядами в ЄС, як даність, а ми почали надавати їм нового змісту».

Та інтелектуальна робота, яка відбувається зараз у Європі, на думку голови Комітету, спричинена не еволюційним шляхом, а брутальною війною проти України, і від процесу перевинайдення Європи залежить те, наскільки континент почуватиметься у безпеці в майбутньому: «Мене тішить, що в європейських інституціях — на рівні Європейської Комісії, на рівні Європейської Ради почалася дискусія про те, що потрібне повернення до Європи цінностей. І от я вперше нещодавно почула у виступі Жозепа Борреля те, про що ми говорили досить давно — що, насправді, протягом останніх десятиліть Захід, на жаль, почав забувати про свої цінності в обмін на російський газ та дешеву робочу силу в Китаї».

Саме ті країни, які мали досвід окупації або колонізації рф в різних її формах, впевнена Іванна Климпуш-Цинцадзе, — стали виразниками необхідності відродження цінностей, які забулися старою Європою: «Мені приємно констатувати, що багато хто зараз уважніше ставиться до того, що кажуть наші балтійські колеги, бо вони з нами в унісон говорили про це з 2014 року. Що каже Польща, яка себе неймовірно гідно проявила за ці 9 місяців війни, що каже Чехія, яка взяла на себе додатковий, лідерський потенціал, зокрема, і через своє головування зараз в Європейському Союзі, намагаючись просувати дедалі глибше ціннісний порядок денний, в тому числі через зміни в бюрократії ЄС».

Водночас прикро, за словами голови Комітету, що деякі сусіди України намагаються шукати напівтони, коли відбувається боротьба між добром і злом. Україні, яка стікає кров’ю, спостерігати це боляче: «Ми дуже вдячні Єврокомісії, яка ухвалила рішення про надання 18 мільярдів євро додаткового пакету макрофінансової допомоги на наступний рік для України. Без цих коштів ми ніяк не обійдемося, щоби покрити свої базові потреби, соціальну відповідальність держави. Так от, коли я чую, що Угорщина, будемо чесні, намагається виторгувати для себе додаткові можливості всередині Європейського Союзу і поки не погоджується на те, щоби на рівні Європейської Ради ухвалити цей пакет — це сприймається болісно, бо таке враження, що танки 1956-го року призабуті з досвіду Угорщини. Мені би звичайно хотілося, щоби ми всі говорили однією мовою».

Іванна Климпуш-Цинцадзе також впевнена, що Україна і її найближчі союзники вже зараз мають докладати великих інтелектуальних, дипломатичних зусиль і шукати нові аргументи, щоби пояснити західному світу, що демократизація росії — не працює: «Концепція демократизації росії через взаємодію, бізнес, культурну співпрацю, громадянське суспільство, яке дуже умовне в рф, — вона себе не виправдала. І це була хибна теорія, що в такий спосіб цю країну можна якось демократизувати. У її нинішніх міжнародно визнаних кордонах росія не зможе позбутися імперських амбіцій, вона весь час буде на ці рейки повертатися. Щоб вони не обирали — у них завжди буде Сталін». Тільки через поразку, ізоляцію, послаблення і покарання, вважає голова Комітету, у росії, можливо, з'явиться шанс прийти до нормальності у взаєминах зі світом.