Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

07 жовтня 2022, 09:49

Працівники Верховної Ради взяли участь у тренінгах із наближення законодавства України до права ЄС

Тренінги для секретаріатів Комітетів та Дослідницької служби Верховної Ради України організували та провели експерти програми USAID «РАДА: наступне покоління» та проєкту ЄС Association4U. У них взяли участь понад 40 учасників.

Гармонізація законодавства України з правом ЄС є одним із пріоритетів Верховної Ради, особливо після набуття Україною статусу кандидата на членство в ЄС. Наприкінці липня. Парламент своєю постановою у складі комітетів ВР створив підкомітети з питань адаптації законодавства України до положень права ЄС та виконання міжнародно-правових зобов’язань України у сфері європейської інтеграції. У зв’язку з цим виникла потреба надати працівникам Секретаріатів Комітетів ВРУ відповідні фахові знання для успішного виконання нових євроінтеграційних завдань. Під час тренінгів експерти розповіли про законотворчі повноваження Європейського Союзу, види джерел права та правових актів ЄС, а також чим вступ до ЄС з юридичної точки зору відрізняється від асоціації.

Також експерти поділилися корисними інструментами наближення законодавства та оцінили, досвід яких країн ЄС був вдалим, і чия євроінтеграція найбільш схожа до українського контексту. Вони розглянули практичні аспекти застосування різних таблиць відповідності законодавства, адже якісне наближення українського законодавства до права ЄС – запорука швидкої та успішної євроінтеграції, а також найпотужніший аргумент у переговорах із Брюсселем щодо членства в ЄС.

Провідний експерт з наближення законодавства до права ЄС та перекладу права ЄС. Цезар Герма вважає, що адаптація українських законів – це масштабне і важливе завдання: «Як кандидат на членство в ЄС Україна має адаптувати своє законодавство до всього правового поля ЄС. У рамках вступу до ЄС майже всі сфери українського законодавства більшою чи меншою мірою вимагатимуть наближення до права ЄС. Це означає, що Верховна Рада частіше й інтенсивніше працюватиме з правовими актами ЄС, що, у свою чергу, потребує зміцнення її інституційної та експертної спроможностей».

Директор Офісу USAID з питань демократії та управління Марк Еллінґштад заявив: «Наша програма «РАДА: наступне покоління» спрямована на те, щоб інституційна та аналітична спроможності Парламенту дозволяли ефективно розглядати та ухвалювати законодавчі акти». А керівник відділу Належного врядування та верховенства права Представництва ЄС в Україні Ксав’є Камю зауважив: «Сьогоднішні тренінги знаменують собою початок безперервного навчального процесу, під час якого представники Парламенту можуть набути експертизи щодо права ЄС та методів наближення законодавства. Це важливо, оскільки допомагає краще готувати якісні закони і контролювати їхнє виконання».

Друга сесія євроінтеграційних тренінгів запланована на 10-11 жовтня. Також програма USAID «РАДА: наступне покоління» і проєкт ЄС Association4U згодом проведуть коротку тренінгову сесію для народних депутатів України, які є членами підкомітетів з питань євроінтеграції.