Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

26 вересня 2022, 09:18

Іванна Климпуш-Цинцадзе: сьогодні майбутнє європейського континенту та західної цивілізації вирішується на території України

Про це голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС заявила в ефірі британського телеканалу Бі-Бі-Сі, у програмі «HARDtalk» зі Стівеном Сакуром.

Ключовими темами розмови стали останні погрози путіна Україні та Заходу, псевдореферендуми, які рф вже проводить на окупованих територіях в Україні, а також те, як Україна бачить своє майбутнє.

Іванна Климпуш-Цинцадзе вважає, що путін програє в Україні. Саме тому в останній промові він подав війну, як протистояння зі всім Заходом, а не лише з Україною. Він, як завжди, погрожував та шукав слабких ланок, щоб зламати єдність цивілізованого світу довкола українського суспільства та ЗСУ. «Якщо путін хотів залякати українців — йому це точно не вдалося. Бо після того, що ми бачили протягом цих восьми років та семи місяців війни — нам вже нема чого боятися. Ми розуміємо — для того, щоб вижити і зберегти свою країну, яку ми хочемо будувати так, як ми це бачимо, — ми маємо її звільнити», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Вона наголосила на тому, що росія більше не приховує своїх намірів атакувати цивільні об’єкти в Україні та мирне населення: «Але це означає лише одне — більше зброї і якомога швидше має бути доставлено в Україну і надано ЗСУ, які дуже добре використовують усі інструменти, щоб звільнити наші території і наших людей».

Щодо фейкових так званих референдумів — голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС закликала бути дуже чіткими в термінології і не називати їх референдумами: «Це не референдуми, це фейкові постановки, які не мають нічого спільного з волевиявленням українського народу на тимчасово окупованих територіях. І я рада, що багато світових лідерів уже заявили, що ніхто не збирається визнавати ці так звані референдуми».

Іванна Климпуш-Цинцадзе відповіла на запитання ведучого, чи боїться український народ ядерної загрози з боку росії: «Ми не наївні в Україні. Ми бачили стільки страхіть від росіян протягом останнього часу, що усвідомлюємо, що він (путін) може не блефувати. Але, водночас, ми впевнені — якщо в росії буде розуміння, що застосування ядерної зброї може отримату реальну ядерну протидію Заходу — це зможе зупинити цього божевільного, який почав війну».

Голова Комітету також нагадала аудиторії, що путін дуже чітко дав зрозуміти, що його мета — не тільки завоювати Україну. Він хоче повернути Європу в 1997 рік, тобто — до розширення НАТО та ЄС. А це означає, що він загрожує багатьом іншим державам: «І це означає, що сьогодні безпека, стабільність і майбутнє Європейського континенту та західної цивілізації вирішується на території України. І завдяки мужності та стійкості українського суспільства та Збройних Сил України вдається стримувати агресора».

Іванна Климпуш-Цинцадзе визнала, що, на жаль, західним партнерам іноді потрібно більше часу, щоб зрозуміти збройні потреби нашої армії: «Мені б хотілося, щоб тренування наших пілотів винищувачів почалися ще у березні-квітні, але цього не сталося. На жаль, у цьому замкненому колі жодна західна нація поки не готова надати нам сучасні танки. Тут ідеться про політичну волю та готовність брати на себе відповідальність. Не треба боятися ескалації. путін і так уже це робить. Йому не потрібні підстави для ескалації. Він програє в Україні, не може досягти своїх військових та політичних цілей. І що більше він програватиме — то більше буде ескалувати цю війну. Але ми можемо зупинити його разом, якщо у нас будуть для цього інструменти. Йдеться не лише про Україну. Йдеться про весь західний світ, про ваш добробут. Ідеться про правила, процедури, цінності, йдеться про ваше майбутнє, яке вирішується сьогодні».

Залежність європейських країн від російських енергоносіїв, у тому числі через корупцію, на думку голови Комітету, створює проблеми зараз, коли вони не можуть диверсифікувати свої джерела енергопостачань: «Ми роками попереджали про те, що «Півночний потік-2» — це геополітичний інструмент, але ніхто не хотів нас слухати. Нарешті, тверезе усвідомлення настало. І тут політики мають на себе взяти лідерство і говорити зі своїми суспільствами, що ми маємо пройти крізь ці труднощі, щоб мати майбутнє».

Щодо європейського та євроатлантичного майбутнього — Іванна Климпуш-Цинцадзе впевнена, що Україна має зосередитися на своїй домашній роботі, щоби стукати у двері ЄС та НАТО сильною та дієздатною країною: «Стратегічна мета України, закріплена у Конституції, — стати членом НАТО. І я не бачу жодної іншої можливості ні для Україні, ні для НАТО, гарантувати свою безпеку, окрім як приєднання України до Альянсу. Я вірю, що обидві сторони — і Україна, і НАТО стануть від цього лише сильнішими. Я не вірю в жодні фігові листки, такі як Будапештський меморандум».

Голова Комітету ще раз наголосила, що нинішня війна — це екзистенційна війна для України: «Якщо ми перестанемо боротися — ми перестанемо існувати. росія хоче стерти нас з мапи світу. Це означає, що росія має бути переможена, ослаблена і покарана за цю абсолютно невиправдану і безпідставну війну. Якщо росія не буде переможена — не буде миру не тільки для України, а й для всього Європейського континенту і всього світу».

Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що Україна й далі невтомно працюватиме над тим, щоби підтримка Заходу була постійною і тривалою. «Бо ми зараз захищаємо ті цінності, які декларують демократичні країни. І ми разом маємо боротися проти цього зла. Світло має перемогти темряву», — сказала вона.