Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

23 вересня 2022, 07:59

Іванна Климпуш-Цинцадзе: виклик для всього вільного світу — виграти цю війну, щоб жити у безпеці

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь у семінарі «Війна в Україні: час європейської єдності». Захід організований посольством Чехії в Іспанії та фундацією Carlos de Amberes.

Іванна Климпуш-Цинцадзе переконана, що очільник російської федерації прорахувався, коли напав на Україну, і не очікував такої відсічі і від українців, і від західного світу. Євросоюз, на думку голови Комітету з питань інтеграції України до ЄС, відреагував краще, ніж сам від себе очікував: «Але давайте будемо відвертими — рано собі роздавати нагороди за ці реакції. Бо остання промова путіна, який, насправді, програє війну в Україні, показала, що він готовий до ескалації. А це означає, що ми потребуємо ще більше єдності і ще більше підтримки».

Голова Комітету спростувала закиди про те, що додаткова зброя для України може лише спровокувати ескалацію конфлікту: «Помилково вважати, що додаткова зброя для України призведе до ескалації. Більше зброї врятує більше життів українців… Ми не знаємо, скільки триватиме ця війна, але ми точно знаємо, що вона закінчиться раніше, якщо Україна отримає усю потрібну зброю і обладнання від союзників».

Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала європейських колег і їхні суспільства пам'ятати про те, що нинішня війна росії в Україні — це не війна путіна, а війна усього російського народу проти України: «І те, що ми спостерігаємо цими днями у Москві чи Петербурзі — ми маємо розуміти, що вони виходять з протестами не тому, що виступають проти війни, а тому, що бояться за свої життя. Вони не виходили, коли відкрилися жахіття Бучі, Бородянки та інших міст».

Голова Комітету впевнена, що вже зараз демократичні інтелектуальні спільноти мають спрямувати свої зусилля на пошук відповіді — з якою росією світ матиме справу у майбутньому: «Суспільство царів і рабів не вдалося демократизувати. Через економічну інтеграцію це неможливо зробити. За 30 минулих років цього досягти не вдалося. Ми маємо докласти інтелектуальних зусиль, щоб зрозуміти — з якою росією ми матимемо справу у майбутньому?» І тут, на думку Іванни Климпуш-Цинцадзе, Заходу варто враховувати думку тих країн, які на собі відчули, що таке окупація російської радянської імперії: «Українці знають краще за будь-кого — що таке росія і хто такі росіяни. Може, варто світу більше дослухатися до попереджень та досвіду України, Балтійських країн, Польщі, до тих, хто пережив російську окупацію і пройшов через цей колоніальний досвід. Ми дуже добре розуміємо, як ця система працює».

Тому зараз, на думку голови Комітету, увесь демократичний світ має демонструвати виняткову єдність. «Нам треба триматися разом, бо ті цінності, які вільний світ сприймав як належне протягом десятиліть, потребують негайного захисту. Не на словах — а конкретними діями. За них доведеться заплатити — високими рахунками за енергоносії, зростаючою інфляцією, буде важко економічно, але це лише гроші, які мають бути сплачені за безпеку усього континенту. А ми — українці — зараз на передовій цієї боротьби. І якщо ми всі разом зараз не зупинимо росію на українській території — ми зіткнемося зі значно більшими і важчими наслідками», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона додала, що путін дуже чітко артикулював у грудні 2021 року, що хоче повернутися до кордонів 1997 року. І він чітко заявив в останній своїй промові, що бореться проти усього західного світу. «Це не війна суто проти України. Так, ми на передовій, так нас намагаються стерти з мапи світу. Для нас єдиний вибір — боротися, щоби вижити. І ми це робитимемо до останнього. Це виклик для усього світу — виграти цю битву, від результату якої залежить, чи житимемо ми усі в безпечному світі», — підсумувала Іванна Климпуш-Цинцадзе.