Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

22 вересня 2022, 08:48

Генсек Європарламенту: наше майбутнє залежить від вас та результатів цієї війни

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе зустрілася з Генеральним секретарем Європарламенту Клаусом Велле.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що для України зараз вкрай важливо виконати ті вимоги, які допоможуть перейти до наступного етапу євроінтеграції — початку переговорів про членство в ЄС: «Для нас зараз дуже важливо виконати умови, які Україні були висунуті разом з наданням кандидатського статусу. Деякі з них вимагають додаткового тлумачення, що саме мав на увазі Європейський Союз, як ми це розуміємо і як збираємось виконувати». Голова Комітету переконана, що всі деталі і нюанси цих вимог є важливими, тому корисним було б отримати фідбек від європейської сторони із детальним роз'ясненням по цих семи пунктах.

Також Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що важливим на шляху євроінтеграції України є збільшення інституційної спроможності: «Ми дуже зацікавлені у розбудові інституційної спроможності Верховної Ради. У нас є деякі розбіжності між керівництвом ВРУ та Комітетом, який я очолюю. У Комітеті ми переконані, що необхідно посилювати його секретаріат — збільшувати кількість людей, які будуть здійснювати експертизу законопроєктів щодо їхньої відповідності праву ЄС». Наразі у секретаріаті Комітету, за словами голови, працює лише 11 людей, 8 з яких задіяні у експертизі закнопроєктів. Цього, на її думку, вкрай недостатньо, бо Комітет має готувати висновки до законопроєктів і перед першим, і перед другим читанням у Парламенті. Відтак — збільшення кількісного складу секретаріату є необхідним на даному етапі. Голова Комітету впевнена, що допомога донорів у цьому питанні, через проєкти технічної допомоги, важлива, але Україна має піклуватися про нарощування інституційної спроможність саме на рівні держслужбовців.

Клаус Велле поінформував, що Європейський Парламент повністю підтримує Україну у боротьбі з російською агресією: «Ми розуміємо, що наше майбутнє залежить від вас та результатів цієї війни». Він також зауважив, що Європарламент підтримує Україну не лише політично, а й технічною допомогою та обладнанням.

Також Клаус Велле повідомив, що ЄП має великі спроможності в офіційних перекладах, зокрема в перекладах законодавчої термінології. Він вважає для України важливо впроваджувати практики європейської термінології у себе. Голова Комітету переконана, що цей напрям співпраці був би дуже корисним, бо зараз гостро стоїть питання забезпечення офіційних перекладів і таблиць відповідності із правом ЄС до всіх законопроєктів, які надходять на розгляд Комітету з питань інтеграції України до ЄС.

Іванна Климпуш-Цинцадзе також наголосила на необхідності використовувати інструмент Парламентського Комітету асоціації для взаємодії між Верховною Радою та Європейським парламентом, зокрема — інтенсифікувати співпрацю на рівні секторальних комітетів. Горизонтальна співпраця між комітетами ЄП і Верховної Ради, на її думку, могла б суттєво покращити процес євроінтеграції.

У зустрічі з Генеральним секретарем Європарламенту Клаусом Велле також взяла участь Марія Іонова, членкиня Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.