Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

04 травня 2022, 12:30

Єврокомісія пропонує створити масштабний план відновлення України

Пропозицію розробити амбіційний план післявоєнного відновлення України у Європейському Парламенті озвучила Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Вона переконана, що допомога Україні з боку ЄС має відбуватися у два етапи: негайна —та, що спрямована на забезпечення нинішніх потреб у боротьбі України з російською навалою та довгострокова — яка, власне, і передбачає створення плану відбудови України.

«Перший крок – негайне полегшення. Йдеться про короткострокову економічну підтримку, щоб допомогти українцям впоратися з наслідками війни, як ми це робимо через наш пакет макрофінансової допомоги та з прямою підтримкою українського бюджету. Крім того, нещодавно ми запропонували призупинити на один рік усі імпортні мита на український експорт до нашого Союзу», — сказала Президентка Єврокомісії. Але цього, на її думку, недостатньо. Лише цього року ВВП України впаде на 30-50%. А за підрахунками МВФ, починаючи з травня, Україні потрібно 5 мільярдів євро щомісяця, щоб підтримувати країну, виплачуючи пенсії, зарплати та надавати основні послуги.

На другому ж етапі, на думку Урсули фон дер Ляєн, має відбутися велика реконструкція України:  «Масштаби руйнувань вражають. Лікарні та школи, будинки, дороги, мости, залізниці, театри та фабрики – так багато треба відбудовувати. У тумані війни важко дати точну оцінку. Економісти говорять про кілька сотень мільярдів євро. І витрати зростають з кожним днем цієї безглуздої війни».

Урсула фон дер Ляєн озвучила подробиці 6-го пакету санкцій, який Євросоюз невдовзі має запровадити проти росії за війну в Україні: «По-перше, ми додаємо до санкційних списків високопоставлених військових та інших осіб, які вчинили воєнні злочини в Бучі та відповідальні за нелюдську облогу міста Маріуполя. Це дає ще один важливий сигнал всім винуватцям війни Кремля: ми знаємо, хто ви, і ви будете відповідати. По-друге, ми відключаємо від SWIFT Сбербанк – найбільший банк Росії та два інші великі банки». Це, за словами Президентки Єврокомісії, закріпить повну ізоляцію російського фінансового сектора від глобальної системи. «По-третє, ми закриваємо доступ до нашого ефіру трьом великим російським державним мовникам. Їм більше не буде дозволено розповсюджувати свій контент в ЄС у будь-якій формі, чи то через кабельні мережі, через супутник, через Інтернет чи за допомогою додатків для смартфонів. Ми визначили ці телеканали як рупори, які агресивно посилюють брехню і пропаганду путіна. Ми не повинні більше давати їм майданчики для поширення цієї брехні», — сказала фон дер Ляєн.

Вона також повідомила про ембарго на постачання російської нафти до Євросоюзу: «Це буде повна заборона на імпорт усієї російської нафти, морської та трубопровідної, сирої та очищеної. Ми подбаємо про те, щоб відмова від російської нафти відбувалася поступово і впорядковано, таким чином, щоб ми та наші партнери могли забезпечити альтернативні шляхи постачання та мінімізувати вплив на світові ринки. Тому ми поступово припинимо поставки сирої нафти в Росію протягом шести місяців, а продуктів нафтопереробки – до кінця року. Таким чином, ми максимізуємо тиск на Росію, водночас мінімізуючи побічну шкоду для нас і наших партнерів по всьому світу».

Усіма цими заходами, переконана Президентка ЄК, Євросоюз позбавить російську економіку її здатності до диверсифікації та модернізації: «Путін хотів стерти Україну з мапи. У нього явно не вийде. Навпаки: Україна повстала в єдності. А його власна країна, Росія, —тоне».

Урсула фон дер Ляєн завершила свій виступ у Європарламенті словами «Слава Україні і хай живе Європа»! Вона сказала, що українці сьогодні борються за те, щоб бути господарями свого майбутнього. Вони усьому світу доводять, що має значення міжнародне право, а не право сили. А путін має заплатити високу ціну за свою жорстоку агресію.