Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Засідання Комітету щодо питання стану підготовки, затвердження та представлення на Першій...

31 Фото

Спеціальне засідання Комітету, присвячене розгляду Проекту Закону «Про ратифікацію Рамкової...

18 Фото

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

04 травня 2022, 12:30

Єврокомісія пропонує створити масштабний план відновлення України

Пропозицію розробити амбіційний план післявоєнного відновлення України у Європейському Парламенті озвучила Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Вона переконана, що допомога Україні з боку ЄС має відбуватися у два етапи: негайна —та, що спрямована на забезпечення нинішніх потреб у боротьбі України з російською навалою та довгострокова — яка, власне, і передбачає створення плану відбудови України.

«Перший крок – негайне полегшення. Йдеться про короткострокову економічну підтримку, щоб допомогти українцям впоратися з наслідками війни, як ми це робимо через наш пакет макрофінансової допомоги та з прямою підтримкою українського бюджету. Крім того, нещодавно ми запропонували призупинити на один рік усі імпортні мита на український експорт до нашого Союзу», — сказала Президентка Єврокомісії. Але цього, на її думку, недостатньо. Лише цього року ВВП України впаде на 30-50%. А за підрахунками МВФ, починаючи з травня, Україні потрібно 5 мільярдів євро щомісяця, щоб підтримувати країну, виплачуючи пенсії, зарплати та надавати основні послуги.

На другому ж етапі, на думку Урсули фон дер Ляєн, має відбутися велика реконструкція України:  «Масштаби руйнувань вражають. Лікарні та школи, будинки, дороги, мости, залізниці, театри та фабрики – так багато треба відбудовувати. У тумані війни важко дати точну оцінку. Економісти говорять про кілька сотень мільярдів євро. І витрати зростають з кожним днем цієї безглуздої війни».

Урсула фон дер Ляєн озвучила подробиці 6-го пакету санкцій, який Євросоюз невдовзі має запровадити проти росії за війну в Україні: «По-перше, ми додаємо до санкційних списків високопоставлених військових та інших осіб, які вчинили воєнні злочини в Бучі та відповідальні за нелюдську облогу міста Маріуполя. Це дає ще один важливий сигнал всім винуватцям війни Кремля: ми знаємо, хто ви, і ви будете відповідати. По-друге, ми відключаємо від SWIFT Сбербанк – найбільший банк Росії та два інші великі банки». Це, за словами Президентки Єврокомісії, закріпить повну ізоляцію російського фінансового сектора від глобальної системи. «По-третє, ми закриваємо доступ до нашого ефіру трьом великим російським державним мовникам. Їм більше не буде дозволено розповсюджувати свій контент в ЄС у будь-якій формі, чи то через кабельні мережі, через супутник, через Інтернет чи за допомогою додатків для смартфонів. Ми визначили ці телеканали як рупори, які агресивно посилюють брехню і пропаганду путіна. Ми не повинні більше давати їм майданчики для поширення цієї брехні», — сказала фон дер Ляєн.

Вона також повідомила про ембарго на постачання російської нафти до Євросоюзу: «Це буде повна заборона на імпорт усієї російської нафти, морської та трубопровідної, сирої та очищеної. Ми подбаємо про те, щоб відмова від російської нафти відбувалася поступово і впорядковано, таким чином, щоб ми та наші партнери могли забезпечити альтернативні шляхи постачання та мінімізувати вплив на світові ринки. Тому ми поступово припинимо поставки сирої нафти в Росію протягом шести місяців, а продуктів нафтопереробки – до кінця року. Таким чином, ми максимізуємо тиск на Росію, водночас мінімізуючи побічну шкоду для нас і наших партнерів по всьому світу».

Усіма цими заходами, переконана Президентка ЄК, Євросоюз позбавить російську економіку її здатності до диверсифікації та модернізації: «Путін хотів стерти Україну з мапи. У нього явно не вийде. Навпаки: Україна повстала в єдності. А його власна країна, Росія, —тоне».

Урсула фон дер Ляєн завершила свій виступ у Європарламенті словами «Слава Україні і хай живе Європа»! Вона сказала, що українці сьогодні борються за те, щоб бути господарями свого майбутнього. Вони усьому світу доводять, що має значення міжнародне право, а не право сили. А путін має заплатити високу ціну за свою жорстоку агресію.