Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

11 серпня 2021, 11:54

Єврокомісія збільшила допомогу на вакцинацію проти COVID-19 у країнах Східного партнерства

 

В рамках заходів Європейського Союзу з підтримки вакцинації в країнах-партнерах Єврокомісія збільшила з 40 до 75 млн євро пакет допомоги для вакцинації проти COVID-19 у шести країнах Східного партнерства: Вірменії, Азербайджані, Білорусі, Грузії, Молдові та Україні. Про це йдеться у повідомленні (https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_4069) на сайті Європейської Комісії.

 

Завдяки новому пакету допомоги у розмірі 35 мільйонів євро буде розширено доступ до щеплення проти ковіду у регіоні Східного партнерства на тлі глобального дефіциту вакцин. В рамках допомоги буде полегшено обмін вакцинами між державами-членами ЄС та партнерами і відшкодовано вартість вакцин. Ця допомога також доповнить підтримку ЄС ініціативи COVAX — всесвітньої установи щодо забезпечення справедливого та універсального доступу до вакцин проти COVID-19, а також справедливого та прозорого розповсюдження вакцин у країнах Східного партнерства.

 

Нинішній пакет допомоги став доповненням до першого етапу підтримки із бюджетом 40 мільйонів євро, який був розпочатий у лютому. Мета цієї допомоги — у партнерстві зі Всесвітньою організацією охорони здоров’я — посилити готовність країн Східного партнерства до безпечної та ефективної вакцинації населення. Підтримка ЄС включала навчання менеджерів зі сфери охорони здоров’я та медичного персоналу, які беруть участь у кампанії вакцинації; матеріально-технічну підтримку доставки та обробки вакцин та супутніх матеріалів; збір даних про вакцинацію та моніторинг безпеки; спілкування та залучення громад, а також підтримку розвитку цифрових сертифікатів COVID-19.

 

Єврокомісар з питань сусідства та розширення Олівер Варгеї заявив: «Руйнівна пандемія COVID-19 створила безпрецедентне навантаження на людей, системи охорони здоров’я та економіку в усьому світі. Східне партнерство, на жаль, не виняток. ЄС має намір підтримати наших східних сусідів у прискоренні вакцинації, оскільки це стане вирішальним для припинення пандемії та початку соціально-економічного відновлення регіону. Ми дбаємо про наших партнерів». 

 

Сьогоднішня програма є частиною глобальної відповіді Команди Європи на COVID-19 і спирається на спільні зусилля держав-членів та співпрацю Євросоюзу із Всесвітньою організацією з охорони здоров’я. Торік ЄС та ВООЗ об'єднали зусилля та розпочали ініціативу «Співраця в галузі охорони здоров’я» із бюджетом 35 мільйонів євро. Ця акція забезпечила надання медичних засобів для боротьби з пандемією у країнах Східного партнерства: понад 11 мільйонів засобів індивідуального захисту, 12 000 лабораторних наборів, понад 1500 апаратів штучної вентиляції легень, концентратори кисню та пульсоксиметри та понад 20 000 наборів для тестування ПЛР.

 

Нинішній пакет допомоги підтримуватиме ефективне розгортання вакцин, отриманих країнами-партнерами безпосередньо через Механізм обміну вакцинами ЄС та опосередковано через COVAX, а також прямі закупівлі у виробників вакцин проти COVID-19.

 

Команда Європи є одним із провідних інвесторів у COVAX. На фінансування цього механізму було спрямовано близько 3 мільярдів євро. Глобальна ініціатива COVAX залишається ключовим всесвітнім механізмом забезпечення справедливого та рівного доступу до вакцин.

 

Команда Team Europe має намір передати щонайменше 200 мільйонів доз країнам-партнерам вже до кінця цього року. Очікується, що більшість вакцин буде доставлено саме  через механізм COVAX.