Головна > Текстові публікації

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

04 серпня 2021, 10:31

Система «Трембіта» за підтримки Євросоюзу допомагає розвивати цифрове урядування в Україні

 Україна розпочала процес масштабних цифрових трансформацій. Значну кількість державних послуг для громадян та бізнесу вже переведено в електронний формат. Для прискорення цих процесів потрібне було впровадження єдиної платформи обміну даних між органами влади та їхніми реєстрами. Для впровадження такої платформи Україна скористалася досвідом Естонії, де 99% послуг сьогодні надають онлайн. Українська версія системи отримала назву «Трембіта». В її снові — удосконалена естонська платформа обміну даними X-ROAD, яка є фундаментом естонського цифрового суспільства. «Україна – найбільша країна світу, де повноцінно працює платформа обміну даними «естонського» походження. Ми раді допомагати у здійсненні цифрової трансформації в Україні», – заявив Ханнес Асток, виконавчий директор Академії електронного управління (Естонія).

 

«Трембіта» — децентралізована система, яка дозволяє органам влади швидко і безпечно обмінюватися даними. При цьому, вони зберігаються у тому самому місці, де їх створили. Тепер, завдяки такій електронній взаємодії, в Україні почали працювати дружні до громадян електронні послуги. Наприклад, батьки після народження дитини можуть подавати заяву на отримання допомоги онлайн, просто з дому. Із використанням електронного підпису на цю процедуру іде всього 10 хв, тоді як раніше громадяни змушені були збирати довідки і стояти в чергах. І це лише один із прикладів ефективної роботи системи «Трембіта» в Україні.

 

Станом на березень 2021 року понад 80 органів влади та місцевого самоврядування приєдналися до системи Трембіта.  До неї підключено понад 40 державних електронних реєстрів  та інформаційних систем.  Між ними через «Трембіту» налагоджено понад 180 взаємодій, які слугують основою для розвитку електронних послуг.

 

Які можливості «Трембіти»?

 

По-перше, ця система допомагає органам влади раціоналізувати їхні робочі процеси. Автоматизація зменшує кількість помилок, яких можна припуститися при заповненні паперових форм та вивільняє для державних службовців час, який вони можуть використати для інших задач. 

 

По-друге, «Трембіта» забезпечує автентичність даних. Держслужбовці можуть бути впевнені у тому, що дані, отримані від іншого відомства, були створені саме ним, адже всі повідомлення підписані, а дії з обміну даними запротокольовані. 

 

По-третє, система «Трембіта» надзвичайно гнучка. Якими б IT рішеннями не користувалися різні органи влади України — усі вони можуть інтегруватися з «Трембітою». А ще «Треьбіта» — потужна та безпечна система. Вона захищена від хакерських атак та інших неправомірних втручань. За допомогою національних криптографічних стандартів удається унеможливлювати перегляд чи модифікацію даних на кожному етапі їхнього передавання. Завдяки «Трембіті» відомствам взаємодіяти між собою стає значно простіше, а надавати послуги — швидше та зручніше. Громадянам та бізнесу не доведеться збирати довідки в одному місці, щоб надавати їх в іншому. 

 

На базі «Трембіти» працюють такі популярні послуги як єМалятко та ID-14. Система забезпечує верифікацію індивідуального податкового номера в мобільному застосунку Дія. Впровадження онлайн реєстрації місця проживання також забезпечуватиме «Трембіта».

 

«Бігати повинні дані, а не люди!» — це гасло нашого проєкту, і саме система «Трембіта» реалізує його якнайкраще. Вона забезпечує взаємодію державних електронних реєстрів та інформаційних систем і обмін даними між ними, створюючи основу для надання електронних послуг громадянам та бізнесу, – зауважила Марі Педак, керівниця проєкту EGOV4UKRAINE  – Ми вдячні за плідну співпрацю з Міністерством цифрової трансформації та іншими українськими державними установами. Разом нам вдалося досягти цієї амбітної мети».

 

Окрім органів влади, підключитися до системи можуть також Центри надання адміністративних послуг, що працюють в інформаційній системі «Вулик». Таким чином вони отримують доступ до електронних реєстрів органів центральної влади та місцевого самоврядування і можуть обслуговувати громадян швидше та якісніше.

 

«Надання якісних публічних послуг на місцях від ЦНАПів або онлайн покращує життя громадян, а також сприяє розвитку місцевого бізнесу, – зазначила (https://bit.ly/2OXJcge ) Сусанна Делланс, директорка програми U-LEAD з Європою від  Sida – Підключення ЦНАПів, що працюють в інформаційній системі «Вулик»,  до системи «Трембіта» відкриває нові можливості для центрів щодо отримання  даних з державних електронних реєстрів. Це підвищує ефективність роботи ЦНАПів і допомагає нарощувати спроможність громад». 

 

Систему «Трембіта» було розроблено та впроваджено в ході реалізації проєкту EGOV4UKRAINE  Програми «U-LEAD з Європою». Вартість проєкту — 9,4 млн. євро. Він був профінансований Європейським Союзом та його державами-членами Швецією, Данією, Німеччиною, Польщею, Естонією та Словенією. 

 

«ЄС з ентузіазмом підтримує розвиток електронного урядування в Україні.  Я пишаюся, що створена програмою U-LEAD з Європою система «Трембіта» є основою української інфраструктури електронного врядування, – заявив (https://bit.ly/2OXJcge ) посол Матті Маасікас, голова Представництва ЄС в Україні – Вона покращує якість надання електронних державних послуг на державному та місцевому рівнях, забезпечуючи успішне впровадження реформ децентралізації та цифрової трансформації в Україні. ЄС буде продовжувати підтримувати систему «Трембіта» у рамках проєкту EU4DigitalUA для досягнення ефективного, прозорого та сталого надання державних послуг громадянам та бізнесу».

 

Джерела: https://trembita.gov.ua/ua/projects/trembita-vzayemodiya-reyestriv, https://bit.ly/2OXJcge