Головна > Текстові публікації
19 січня 2023, 07:33

Євродепутати закликали збільшити допомогу Україні

Євросоюз і його країни-члени мають збільшити військову, політичну та гуманітарну допомогу Україні та зміцнити свою оборону у протидії російським загрозам європейській безпеці. Про це йдеться у щорічному звіті про Спільну зовнішню політику та політику безпеки.

Депутати Європарламенту у звіті застерігають, що за реакцією Євросоюзу на агресивну війну Росії проти України уважно стежать автократії в усьому світі, і це суттєво позначиться на їхній поведінці на міжнародній арені.

Відтак, парламентарі вважають, що Євросоюз має негайного надати Україні сучасну зброю та протиповітряну оборону нового покоління. Вони звернулися із закликом до канцлера Німеччини Олафа Шольца без зволікань надіслати Україні бойові танки Leopard 2. Депутати наголошують, що Україна захищає свою територіальну цілісність у межах міжнародно визнаних кордонів і терміново потребує військової допомоги та важкого озброєння для перемоги у війні.

Доповідач із питань спільної безпеки та оборонної політики Том Ванденкенделаєр (ЄНП, Бельгія) сказав: «Європейська безпека різко погіршилася через війну Росії в Україні. У цьому контексті ЄС має збільшити та пришвидшити військову допомогу Україні та покращити функціонування її оборонної політики, продовжуючи та зміцнюючи співпрацю з НАТО. Серед інших змін він має прискорити процес ухвалення рішень з питань оборони та зменшити свою залежність від третіх країн».

Також європарламентарі впевнені, що ЄС має зробити процес ухвалення рішень більш гнучким і ефективним. Вони закликали використовувати положення Договору про Європейський Союз, які дозволять ухвалювати певні рішення кваліфікованою більшістю, а не одноголосно.

У доповіді міститься заклик до інституцій ЄС розробити пропозицію щодо того, як ЄС може забезпечити постійне місце на всіх багатосторонніх форумах, включаючи Раду Безпеки ООН.

У звіті також вітаються нові ініціативи ЄС щодо зміцнення європейської безпеки та оборони. Члени Європарламенту додають, що країни-члени повинні продовжувати розвивати політику ЄС у сфері кіберзахисту та налагоджувати партнерські відносини з партнерами-однодумцями по всьому світу.