Головна > Текстові публікації > Новини
21 червня 2022, 18:30

«Європейські лідери просто не можуть сказати «ні» кандидатству України в ЄС» — Іванна Климпуш-Цинцадзе в колонці для «The parliament magazine»

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС у матеріалі для журналу «The parliament magazine» аргументує, чому відмова надати Україні кандидатський статус на вступ до ЄС стала б ударом по цінностях Європейського Союзу.

Іванна Климпуш-Цинцадзе пише, що отримання Україною статусу кандидата на вступ до ЄС є одним із ключових питань європейської політики сьогодні. Бо йдеться не лише про прийняття європейського майбутнього України, а й про визнання жертви тисяч українців, які загинули, захищаючи свою незалежність і право вибору. Це фундаментальне питання західних цінностей, а також спроможності та політичної волі політиків захищати ці цінності.

Голова Комітету зауважує, що основними принципами створення Європейського Союзу були три фактори:
1) запобігання війні, враховуючи те, що більшість військових дій Другої світової війни відбувалися у Європі;
2) економічна співпраця та спільне процвітання;
3) цінності та людська гідність, які зафіксовані у першому та другому параграфі преамбули Хартії основних прав Європейського Союзу.

«Українську революцію 2014 року проти підтримуваного Москвою режиму назвали Революцією Гідності. Тому сказати «ні» кандидатству в ЄС сьогодні означає поступитися агресії Путіна, що цілком суперечить бажанням більшості громадян ЄС, які підтримують членство України в ЄС. Ми повинні чітко усвідомлювати, що ця підтримка стосується навіть членства в ЄС, а не лише статусу кандидата. Ось чому сказати «ні» означає знищити основні цінності, що лежать в основі створення Європейського Союзу», — йдеться у статті.