Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе взяла участь у ранковому брифінгу Німецької ради з міжнародних відносин, присвяченому військово-політичному шляху України. Вона зауважила, що ситуація в Україні не стає легшою для людей. Бо щодня РФ завдає ударів по всій території України, по людях, цивільних об’єктах та інфраструктурі. Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала західних колег не обманюватися і не вважати посилення атак Росії помстою за операцію у Курській області. За словами голови Комітету, Росія напала у 2014-му році, коли Україна була цілковито нейтральною державою. І вся ця війна — це результат хворобливого уявлення кремлівського диктатора про те, що Україна має бути підпорядкована Російській Федерації і не має права на існування. Водночас, операція ЗСУ у Курськійй області, на думку Іванни Климпуш-Цинцадзе, дає світові важливе відкриття: «Це веде нас до розуміння того, що не тільки переговорна позиція України посилена. Україна може змінити розстановку сил на цій шахівниці. І не тільки в дипломатичному, але й у військовому сенсі».

Однак, за словами голови Комітету, нинішня ситуація також дає розуміння, що, на жаль, Путін не відчуває спротиву з боку НАТО. І хоч він говорить протилежне — Альянс для нього загрози не становить. А це означає, що немає жодних червоних ліній, які російський диктатор не міг би перетнути. «Тому перед Україною постає найбільший
політичний виклик — переконати Захід, що настав час перейти від політики управління ескалацією до політики готовності взяти на себе відповідальність за поразку Росії. Це означає, що має бути змінений підхід щодо того, щоб дозволити Україні досягати військових цілей всередині Російської Федерації ракетами великої дальності наших партнерів», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. За її словами, зволікання Заходу в ухваленні цих важливих рішень коштують Україні найціннішого — людських життів.

Також голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС привернула увагу учасників дискусії до нагальних потреб України, зокрема до енергетичної інфраструктури, яка зазнала сильних руйнувань внаслідок атак Росії. «Якщо ми не відновимо наші потужності, якщо не підготуємося до зими, а в нас на це дуже мало часу, — це означає, що, на жаль, ми можемо потрапити в іншу дуже серйозну ситуацію. Нас чекатимуть серйозні збитки в економіці України, ще одна хвиля біженців, до якої, очевидно, Європа не готова. Тому терміновість цього питання і надання Україні допомоги має бути пріоритетом», — наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.
Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“Новини”

09 вересня 2024 19:34
06 вересня 2024 16:15
05 вересня 2024 09:51
04 вересня 2024 17:46
03 вересня 2024 17:49
03 вересня 2024 11:17
30 серпня 2024 10:43
23 серпня 2024 09:18
20 серпня 2024 18:31
20 серпня 2024 18:22