Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

05 квітня 2024, 18:05

Іванна Климпуш-Цинцадзе зустрілася з делегацією депутатів із Баварії

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе зустрілася з німецькою делегацією на чолі з головою фракції Християнсько-соціального союзу в парламенті Федеральної землі Баварія Клаусом Холечеком. А також із заступником голови Комітету з федеральних і європейських справ і регіональних відносин, членом Парламенту Баварії, Герхардом Хоппом.

Сторони обговорили роботу українських інституцій в умовах війни, євроінтеграцію, міжрегіональну співпрацю, а також майбутні вибори до Європейського Парламенту. Іванна Климпуш-Цинцадзе сподівається, що новий склад Європарламенту буде спроможний демонструвати такі ж результати, як Парламент цього скликання. «Адже цей склад Європарламенту формував порядок денний у багатьох стратегічних питаннях. Це, зокрема, стосується і розширення Євросоюзу», — сказала вона.

Голова Комітету подякувала німецькій делегації за візит до України і зазначила, що важливою для України є не лише співпраця з Німеччиною на державному рівні, а й на регіональному. «Ви представляєте різні регіони і це для наших держав має великий потенціал. Бо для України є важливим наразі досвід не лише європейських країн загалом, а й окремих європейських регіонів у процесі євроінтеграції. Також взаємодія з окремими регіонами відкриває великі інвестиційні можливості», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона також наголосила на важливості відновлення в Україні децентралізації. За її словами, децентралізація була однією з найуспішніших реформ, яка додала Україні стійкості. «І це особливо допомогло на початку повномасштабного вторгнення. Бо люди мали навички брати більше відповідальності на себе, не чекати рішень із центру», — сказала голова Комітету. Вона зазначила, що децентралізація має бути ключовою і під час відновлення України. Українські громади, на думку голови Комітету, варто залучати до двосторонніх проєктів з європейськими громадами у процесі відновлення України, і цього регіонального аспекту наразі не вистачає у планах щодо майбутньої відбудови України.

Іванна Климпуш-Цинцадзе повідомила, що зараз у Верховній Раді розглядається проєкт закону про оновлення підходів до транскордонної співпраці. Ініціатори цього документу пропонували, щоб рішення муніципалітетів в царині міжнародної взаємодії були контрольовані профільним міністерством. А це, на думку голови Комітету, суперечить досвіду і практикам ЄС. «Я радію, що наш Комітет на це вказав у своєму висновку, і колеги готові врахувати в змінах до другого читання. Сподіваюся, що профільний комітет до другого читання прибере цю контролюючу функцію міністерства, а замінить її, натомість, більш координаційною. І я сподіваюся, що це дасть додатковий поштовх не лише транскордонній співпраці, а й міжрегіональній співпраці», — наголосила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Щодо європейської інтеграції голова Комітету висловила сподівання, що Європейська Рада якнайшвидше затвердить переговорну рамку з Україною. «Очевидно, це відбудеться уже після виборів в ЄС, але, сподіваюся, таки в червні. Знаю, що для Угорщини під час її головування в Раді ЄС це не буде пріоритетом. Тому сподіваюся, це станеться якнайшвидше, і Україна буде під пильною увагою Євросоюзу, як і всі ті перетворення, які ми маємо здійснити на шляху до ЄС», — сказала голова Комітету.

Іванна Климпуш-Цинцадзе також наполягла, що в Україні мають бути відновлені ті права та свободи, які наразі обмежені неспівмірно із вимогами воєнного стану. «Для нас критично важливо відновити баланс влади в Україні. Бо децентралізація — не єдина сфера, де ми бачимо доцентрові тенденції. У Конституції прописано, що Україна є парламентсько-президентською республікою. Але за два роки повномасштабного вторгнення, наприклад, Уряд лише двічі був присутній у Парламенті для того, щоб відповісти на запитання парламентарів. Тому це має бути виправлено», — наголосила голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС.