Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

23 червня 2023, 09:06

Єврокомісія оприлюднила попередню оцінку виконання Україною вимог щодо кандидатства

Комісар Євросоюзу з питань сусідства та розширення Олівер Варгеї представив попередню — усну оцінку Європейської Комісії щодо виконання Україною семи вимог, якими супроводжувалося надання їй статусу кандидатки на вступ до ЄС.

Оцінку проводили за п’ятибальною шкалою. Перший рівень у цій шкалі — це відсутність прогресу. Другий — обмежений прогрес. Це означає, що роботу розпочато, але вона все ще на ранній стадії. Третій рівень — певний прогрес, коли було вжито певних заходів, але найважливіші кроки ще попереду. Тобто загалом виконано менше половини завдання.
Четвертий рівень — хороший прогрес. Означає, що було вжито важливих заходів, але ще не вся робота зроблена. Однак, більше половини необхідного обсягу виконано.  І п’ятий — останній рівень — означає, що завдання виконано повністю.
 
За словами комісара Варгеї, зараз Україна виконала дві вимоги із семи.  «Перш за все, вони успішно реалізували реформу двох ключових органів судового управління – це був Крок 2: Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії із відбору суддів, які почали працювати після процесу відбору на основі заслуг», — зазначив Олівер Варгеї.

Друга сфера, де Єврокомісія вважає прогрес України повним — це медіасфера. «Вони ухвалили ключове медіа-законодавство, яке повністю відповідає Директиві ЄС про аудіовізуальні медіа-послуги», — зазначив комісар.

Прогрес у виконанні інших кроків, за його словами, відбувається за планом. Робота виконується вчасно і ми працюємо разом з Україною», — сказав Варгеї.

Він також зауважив, що Україна досягла значного прогресу в реформі Конституційного Суду. Було ухвалено необхідний закон у першому читанні. «Цей закон розпочинає – ми вважаємо – надійний процес, але поки говорити передчасно, оскільки закон все ще очікує на друге читання в Раді, і поправки до нього ще можуть бути внесені до 24 червня. І дуже важливо, що в цьому процесі має бути повністю підтверджена вирішальна роль членів, призначених на міжнародному рівні, як це пропонує уряд. Зараз нам потрібно, щоб Україна зосередилася на ухваленні законопроєкту в другому читанні, отже, щоб він повністю відповідав, як запропоновано урядом, рекомендаціям Венеційської комісії», — сказав єврокомісар.

Певного прогресу, за його словами, Україна досягла в реалізації чотирьох інших вимог, а саме — у боротьбі з корупцією, відмиванням коштів, деолігархізації та у питанні національних меншин. «Щодо антикорупційних заходів ми побачили певний прогрес із призначинням нових керівників Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) та Національного антикорупційного бюро України (НАБУ). Зараз Україні необхідно створити послужний список у справах про корупцію, а також забезпечити стійку боротьбу з корупцією. Для цього Україна має вжити подальших системних заходів, зокрема відновити систему електронного декларування майна та реалізувати ухвалену державну антикорупційну програму», — зазначив Олівер Варгеї.

Щодо боротьби з відмиванням коштів, то Україна, за його словами, повинна забезпечити відповідність законодавства у цій сфері стандартам Групи з фінансових заходів FATF, а також продовжити приведення законодавства до стандартів FATF у таких сферах, як віртуальні активи, фінансові розслідування чи цільові фінансові санкції.

Щодо деолігархізації в Україні, за словами Варгеї, є План дій щодо зменшення впливу олігархів, який включає системні реформи в ключових сферах. «І тепер нам потрібно, щоб це було реалізовано разом із рекомендаціями Венеційської комісії щодо антиолігархічного закону, зокрема шляхом юридичного призупинення імплементації закону під час війни та визначення пріоритетності системних законів/заходів проти олігархів, і це потрібно буде виконати без будь-яких затримок», — зазначив Комісар.

Також, за його словами, Україна має виконати рекомендації Венеційської комісії у сфері національних меншин.

Остаточні результати виконання Україною семи умов Єврокомісія оголосить у жовтні цього року в межах загального пакету розширення. І саме на основі цієї оцінки Євросоюз ухвалюватиме рішення про відкриття перемовин про вступ України до ЄС.