Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

23 червня 2022, 09:51

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів онлайн зустріч із бельгійськими депутатами

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС провели онлайн зустріч зі своїми колегами з Федерального консультативного комітету з європейських справ Сенату Бельгії. Українська сторона подякувала  Бельгії за політичну, економічну, військову та гуманітарну підтримку. Водночас голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС зазначила, що зараз, на жаль, незважаючи на мобілізацію вільних суспільств, відчувається певна втому від війни в Україні. «В Україні ми абсолютно переконані, що для того, аби вижити, щоби вітилити свою мрію — збудувати вільну, європейську країну — ми не маємо права втомитися. Не мають права втомитися наші Збройні Сили, котрі демонструють неймовірну мужність і викликають повагу усього світу», — сказала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Кожен день війни, за її словами, приносить українцям нові трагедії, нові міста та села знищені ударами окупантів. Це ще раз доводить, що російська федерація має намір стерти Україну з мапи світу: «З їхньої точки зору Україна не має права на існування. Тому, якщо українці перестануть битися — вони перестануть існувати. Якщо росія перестане воювати — це зупинить війну».

Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала Бельгію надалі підтримувати Україну: «Ми просимо про подальшу підтримку України. Просимо про надання зброї. І тут важлива терміновість, кількість та якість цієї зброї, щоб українці могли захистити свої життя та зупинити агресора.
Ми залежимо від ресурсів наших партнерів. І ці потреби не зменшуються, а лише зростають. Наші колеги з Європейського Парламенту та національних парламентів підрахували, що Україна витрачає понад 400 мільйонів доларів на війну щодня. Тому подальша фінансова і військова допомога життєво необхідна».

Голова Комітету зазначила, що навіть у часи війни Українська держава демонструє стійкість і згуртованість. Усі гілки влади працюють єдиним фронтом так само, як об’єднане суспільство. 91% українського суспільства, за словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, сьогодні підтримує приєднання до Європейського Союзу. Тому надання статусу кандидата на вступ до ЄС, за її словами, дасть українцям упевненість, що вони зможуть трансформувати країну за європейським зразком: «Разом з вашою підтримкою, вашим досвідом, залученням, з нашою спільною роботою, ми зможемо досягти тієї стратегічної мети, яка закріплена у нашій Конституції — приєднання до Європейського Союзу. Ми дуже сподіваємось, що під час саміту Євроради, який відбудеться завтра і післязавтра, усі нації, які висловлювали підтримку Україні, зможуть ухвалити це консолідоване рішення».

Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що Україна дуже добре розуміє, як багато роботи попереду. Але, окрім виконання своєї домашньої роботи, також розраховує на підтримку і допомогу європейських партнерів: «Ми також розраховуємо, що коли буде готовність з обох сторін до зближення — ми зможемо трансформувати свою країну за найкращими європейськими практиками, щоб стати повноцінним членом Європейського Союзу».  

Голова Комітету наполягла, що важливо притягнути росію до відповідальності за ті звірства і злочини, які вона скоює в Україні: «Важливо, щоб росія була переможена, покарана й ізольована. Бо це не лише війна путіна проти України. Це колективна відповідальність російського народу, більшість якого підтримує цю брутальну війну на нашій землі. Вона має заплатити за злочини проти людства, воєнні злочини і за геноцид українського народу».
 
Іванна Климпуш-Цинцадзе звернулася до Парламенту Бельгії із проханням розглянути питання про визнання війни росії проти України геноцидом українського народу. «Я переконана, що усі ті цифри і факти, які ми можемо вам надати — примусові депортації українців, викрадення наших дітей, примусове надання їм російського громадянства за прискореною процедурою, вбивства, сексуальні злочини, тортури на нашій землі, а також чіткі меседжі від російської влади, що вони не визнають права України на існування — усе це підтверджує, що ця війна — це геноцид, який відбувається на нашій землі», — сказала голова Комітету