Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

03 червня 2022, 13:44

Євросоюз ухвалив шостий пакет санкцій проти росії та білорусі за війну в Україні

Рада ЄС схвалила шостий пакет економічних та персональних санкцій проти росії та Білорусі.

«Завдяки сьогоднішньому пакету ми посилюємо обмеження на здатність Кремля фінансувати війну шляхом запровадження подальших економічних санкцій. Ми забороняємо імпорт російської нафти в ЄС і тим самим скорочуємо величезне джерело доходу росії. Ми відключаємо більше ключових російських банків від міжнародної платіжної системи SWIFT. Ми також накладаємо санкції на винних у звірствах в Бучі та Маріуполі і забороняємо більше джерел дезінформації, які активно сприяють пропаганді війни президента путіна», — сказав Верховний представник із закордонних справ і політики безпеки ЄС Жозеп Боррель.

Узгоджений пакет включає низку заходів, спрямованих на обмеження можливостей росії продовжувати війну.

Нафта

ЄС вирішив заборонити придбання, імпорт та перевезення сирої нафти й деяких нафтопродуктів з росії до ЄС. Поступова відмова від російської нафти триватиме від 6 місяців для сирої нафти до 8 місяців для інших нафтопродуктів.

«Тимчасовий виняток передбачається для імпорту сирої нафти нафтопроводом до тих країн-членів ЄС, які через своє географічне положення страждають від специфічної залежності від російських поставок і не мають життєздатних альтернатив», — вказано у повідомленні Ради ЄС.

Відімкнення від SWIFT російських та білоруських банків


ЄС вирішив відімкнути від міжнародної платіжної системи SWIFT три додаткові російські кредитні установи – найбільший російський банк Сбербанк, Кредитний банк Москви та Російський сільськогосподарський банк, а також Білоруський банк розвитку та реконструкції.

Мовлення


Євросоюз припиняє мовлення на своїй території ще трьох російських державних телеканалів: «Россия РТР/РТР Планета», «Россия 24»/«Россия 24» та «ТВ Центр» международный. Ці структури використовувалися російським урядом як інструменти для маніпулювання інформацією та поширення дезінформації про вторгнення в Україну, включаючи пропаганду, з метою дестабілізації сусідніх з росією країн, а також ЄС та його держав-членів. Водночас у повідомленні Ради ЄС зазначено, що «відповідно до Хартії основоположних прав ці заходи не завадять цим ЗМІ та їхнім співробітникам здійснювати діяльність в ЄС, крім мовлення, напр. дослідження та інтерв’ю».

Обмеження на експорт


Євросоюз розширює список осіб та організацій, яких торкнулися обмеження на експорт товарів і технологій подвійного використання. До списку додали як російські, так і білоруські організації. Крім того, ЄС розширить перелік товарів і технологій, які можуть сприяти технологічному розвитку сектору оборони та безпеки росії. Це включатиме 80 хімічних речовин, які можуть бути використані для виробництва хімічної зброї.

Консультаційні послуги


ЄС заборонить надання росії бухгалтерських послуг, послуг зі зв'язків з громадськістю та консультаційних послуг, а також хмарних сервісів.

Індивідуальні списки


Крім того, Рада вирішила накласти санкції на фізичних та юридичних осіб, винних у звірствах російських військ у Бучі та Маріуполі, осіб, які підтримують війну, провідних бізнесменів та членів сімей олігархів та кремлівських чиновників, а також компаній оборонного сектору.

«ЄС рішуче засуджує загарбницьку війну росії проти України. Він закликає росію негайно припинити свої невибіркові напади на цивільне населення та цивільну інфраструктуру, а також негайно і беззастережно вивести всі свої війська та військову техніку з усієї території України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Звірства, які вчиняють російські війська, а також страждання та руйнування, які вони несуть, невимовні. ЄС закликає росію надати негайний гуманітарний доступ і безпечний прохід усім громадянам, які цього потребують. Він також закликає рф негайно дозволити безпечне повернення українців, примусово вивезених до росії», — йдеться у повідомленні Ради ЄС.

«Європейський Союз непохитно прагне допомогти Україні реалізувати її невід’ємне право на самооборону від російської агресії та побудувати мирне, демократичне та процвітаюче майбутнє» — підсумовує Рада ЄС.

Відповідні нормативно-правові акти найближчим часом будуть опубліковані в Офіційному журналі