Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

24 грудня 2021, 15:12

Іванна Климпуш-Цинцадзе очолила рейтинг депутатів, які найактивніше просувають інтереси України за кордоном

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС очолила рейтинг народних депутатів України, які у своїй роботі найактивніше відстоюють інтереси України у світі. Друге місце посіла заступниця голови Комітету Марія Мезенцева. Рейтинг склала Рада зовнішньої політики «Українська призма». «Українська призма» провела експертне дослідження, на основі якого були сформовані дипломатичні підсумки року та рейтинги головних дипломатичних перемог і поразок 2021-го. Опитування тривало з 5 до 18 грудня, у ньому взяло участь 103 експерти.

 

Іванна Климпуш-Цинцадзе подякувала експертам за довіру. «Хочу привітати себе з тим, що належу до команди, з якої троє опозиційних депутатів представлені у рейтингу тих, хто найбільше просуває інтереси України», – сказала вона.

 

Найбільшим провалом у зовнішній політиці голова Комітету вважає «саркофагізацію» принципу несуб’єктності України: «Нічого без України про Україну, нажаль, покладено, на мою думку, в труну». 

 

Основною складністю для міжнародних партнерів у роботі з Україною, на думку голови Комітету, є непередбачуваність України: «Ми є проблемним партнером не тому, що у нас триває війна з РФ, а тому, що ми непередбачуваний партнер. Ми вимагаємо — дайте нам європейські та євроатлантичні перспективи, і одночасно робимо те, щоб Захід не хотів нам допомагати». Це, на думку Іванни Климпуш-Цинцадзе, стосується і реформи судової системи, яка протягом останніх двох років була заблокованою, і неспроможності сформувати антикорупційні органи, і спроби ухвалити у Парламенті те, що прямо суперечить Угоді України про асоціацію з ЄС. Йдеться про так званий законопроєкт про локалізацію №3739. Цей документ тимчасово, з 2022 року на 10 років, зобов’язує державні установи та підприємства під час публічних закупівель дотримуватися певної частки українських складових у предметі закупівлі вартістю понад 200 тисяч грн. У початковій редакції документ порушував взяті Україною зобов’язання в межах Угоди про асоціацію та Світової організації торгівлі. «Я особисто цілий рік боролася і вважаю це своєю особистою перемогою, що закон про локалізацію не був ухвалений з порушеннями Угоди про асоціацію з ЄС та з порушеннями правил Світової організації торгівлі», — заявила голова Комітету.

Найбільшим досягненням зовнішньої політики України у році, що минає, експерти назвали створення Кримської платформи. Це міжнародний консультаційно-координаційний формат, головна мета якого – деокупація Криму та повернення його Україні. Найбільшим провалом на дипломатичному фронті, за даними дослідження, є добудова російського газогону «Північний потік-2» та події довкола «вагнергейту».

 

Найбільш дружньою державою до України вже третій рік поспіль експерти називають Литву, друге місце посіла Велика Британія, далі у п’ятірці — США, Польща та Канада. 

 

Ворогом номер 1 для України, як і торік, експерти назвали Росію. На другому місці — Білорусь, далі Угорщина та Китай. Замикає п’ятірку недружніх для України держав — Німеччина.

 

Пріоритетним питанням для України на 2022 рік 81% експертів назвали протидію російській агресії. На другому місці — європейська та євровроатлантична інтеграція України. Головною перешкодою для більш ефективної реалізації зовнішньої політики України 60% опитаних фахівців назвали війну Росії проти України. Загалом же, оцінюючи зовнішню політику України у 2021 році за п’ятибальною шкалою, опитані поставили українській владі трійку.