Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

23 вересня 2021, 10:21

Україна може приєднатися до ЄС та НАТО, незважаючи на окупацію частини території — Іванна Климпуш-Цинцадзе

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе взяла участь у вебінарі «Quo vadis, Ukraine? — Куди прямуєш, Україно?», що відбувся за підтримки Фонду Конрада Аденауера в Україні. Учасники зустрічі обговорили стан нинішньої співпраці України з ЄС та перспективи її членства у Європейському Союзі. Іванна Климпуш-Цинцадзе переконана, що тимчасова окупація Кримського півострова та частини Сходу України не може бути перешкодою для приєднання України до Європейського Союзу та НАТО. Голова Комітету нагадала, що саме нерішучість у 2008 році Німеччини та Франції, які не підтримали надання Україні та Грузії Плану дій щодо членства в Альянсі, призвели до зростання загарбницьких апетитів Російської Федерації, до її вторгнення у Грузію у 2008 році, а згодом і до окупації частини України у 2014. Саме тому, переконана Іванна Климпуш-Цинцадзе, європейські партнери мають виявити рішучість і надати чітку перспективу членства України в ЄС та НАТО: «Нерішучість і нездатність Заходу зробити політичний крок і надати політичні перспективи членства таким країнам, як Україна та Грузія, призвели до додаткової нестабільності, загрози безпеці та зростання апетиту Російської Федерації. Ідеться ж не тільки про загарбання Росією України. Йдеться про значно більші цілі Російської Федерації, про дестабілізацію західного світу, про атаку в саме серце демократій та суспільств, які мають верховенство права, повагу до прав людини, все те, проти чого так виступає Росія».

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що Європейський Союз також потребує оновлення своєї політики безпеки: «Ми вже бачимо, як Росія повною мірою використовує ще навіть не сертифікований «Північний потік-2», як політичний і геополітичний інструмент. І Європейський Союз дозволяє це робити. Це ставить під сумнів здатність ЄС реагувати на російську загрозу. І тут постає питання того, що саме час Євросоюзу переглянути свою безпекову політику, прислухаючись до таких країн, як Україна. А нам є чим поділитися. Ми маємо багатий досвід протистояння гібридними атакам Росії».

Глова Комітету переконана, що безпековий компонент має бути включений і в оновлену Угоду про асоціацію з ЄС, і у Східне партнерство: «Якщо ми будемо ухилятися від включення цього компонента, це означає, що ми не серйозно з обох сторін ставимось до інтеграції України до ЄС. Ми маємо чітко визначити геополітичні виклики та не відступати від цінностей, на яких базується західний світ, і не підмінювати ці цінності прагматичною політикою тимчасової вигоди».

Іванна Климпуш-Цинцадзе підкреслила, що Україні важливо отримати чітку підтримку її перспективи членства в Європейському Союзі. «Для України це важливо, тому що ми частина європейського простору. Ми історично, географічно і культурно належимо до Європи. Звичайно, ми повинні зробити багато домашньої роботи, щоб бути конкурентоспроможними та відповідати критеріям Євросоюзу. Але ми маємо бачити однаково справедливий підхід ЄС до своїх східних партнерів, так, як, скажімо, до Західних Балкан. На даний момент ми цього не бачимо. І це велике завдання для нас – співпрацювати з європейськими інституціями, урядами, а також із суспільствами країн-членів ЄС, щоб гарантувати — якщо Україна дотримуватиметься Копенгагенських критеріїв — вона зможе розпочати переговори щодо свого членства у Євросоюзі», — підсумувала голова Комітету.