Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

25 серпня 2021, 11:26

ЄС не визнає і ніколи не визнає незаконної анексії Криму та Севастополя

Президент Європейської Ради Шарль Мішель та Виконавчий Віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс взяли участь у міжнародному саміті Кримської платформи у Києві. Обидва посадовці підтвердили підтримку Європейським Союзом суверенітету, територіальної цілісності України у межах її міжнародно визнаних кордонів.

«Я перебуваю тут, аби підтвердити непохитну позицію Європейського Союзу: ми не визнаЄмо і ніколи не вИзнаємо незаконної анексії Криму та Севастополя, що її здійснила Росія. Ми продовжимо непохитно зміцнювати нашу політику невизнання. І ми протистоятимемо будь-яким порушенням міжнародного права», — заявив у своїй промові на інавгураційній сесії Міжнародного саміту Кримської платформи Президент Європейської Ради Шарль Мішель. Він також нагадав, що загарбницькі дії Росії мають серйозні наслідки: обмежувальні заходи, які наклав Європейський Союз та які постійно підсилював від 2014 року, на думку Шарля Мішеля, чітко про це свідчать. «Наша мета – зробити так, щоби незаконну анексію в жодний спосіб не було легітимізовано», — сказав Президент Євроради. — «Незаконна анексія є наругою над самим міжнародним порядком, що заснований на правилах і в збереженні якого ми всі життєво зацікавлені. Саме тому ми закликаємо до якнайширшої міжнародної підтримки у протидії анексії Криму – шляхом імплементації заходів із невизнання та ведення адвокації на міжнародних майданчиках».

Шарль Мішель також звернув увагу на те, що Росія своїми діями продовжує збільшувати негативний вплив анексії: «Продовження мілітаризації півострова серйозно шкодить безпековій ситуації в Чорноморському регіоні. Цю тенденцію треба різко змінити. Ситуація з правами людини залишається дуже складною, адже Росія намагається насильно інтегрувати півострів у свою територію. Кримських татар продовжують переслідувати, на них продовжують чинити тиск, їхні права продовжують серйозно порушувати».

Про жахливу ситуацією з правами людини на анексованому півострові згадав  і Виконавчий Віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс. Етнічні українці, кримські татари й інші мешканці Криму, за його словами, особливо постраждали від дій Росії. Їхні засадничі свободи суворо обмежують. «Ми вкрай стурбовані через обмеження, що діють з приводу міжнародного доступу до Кримського півострова; через це багато серйозних порушень прав людини залишається без уваги», — заявив Валдіс Домбровскіс.

Віцепрезидент Єврокомісії також зауважив, що попри війну, за яку відповідальна Російська Федерація, Україна змогла досягти поступу на шляху реформ, включаючи реформу державного управління, децентралізацію, боротьбу проти корупції, реформи з макроекономічної та цифрової трансформації. «Ми переконані: не може існувати стійкої Європи без стійкої України. Через це ЄС підтримував Україну у напрямі зміцнення своєї стійкості, включно із зусиллями у напрямку попередження конфліктів, протистояння гібридним загрозам, у сфері кібербезпеки, захисту критичної інфраструктури і протистоянні дезінформації», — сказав Валдіс Домбровскіс. Водночас, щодо перспектив членства України в ЄС Віцепрезидент Єврокомісії не надто оптимістичний. В інтерв'ю РБК-Україна він заявив, що вступ до ЄС, це в першу чергу політичне питання, яке має бути одноголосно підтримане всіма країнами-членами. «Я не думаю, що це може бути питанням найближчого часу, з урахуванням політичної динаміки в ЄС. Це питання треба зберігати на порядку денному, але в короткостроковій перспективі важливо концентруватися на максимальному використанні можливостей, які дає Угода про асоціацію. У її рамках ще багато всього можна зробити», — зазначив Валдіс Домбровскіс. Він також зауважив, що Угода про асоціацію може охоплювати нові сфери, зокрема ті, які підпадають під Європейську зелену угоду. Наприклад, нові можливості, за словами Валдіса Домбровскіса, для країни створює Стратегічне партнерство у сфері «критичної сировини» і акумуляторів. Стратегічний альянс, який започаткували у липні 2021 року за допомогою підписання Меморандуму про взаєморозуміння між ЄС та Україною, є ще одним доказом цього.

Віцепрезидент Єврокомісії також нагадав про важливі завдання, які все ще залишаються перед Україною: «Щоб поліпшити бізнес-клімат та залучити більше іноземних інвестицій, ви повинні й надалі боротися з корупцією та впливом олігархів. Розбудовувати ключові інституції та незалежне керівництво, які будуть працювати на користь громадян та держави, а не політиків чи олігархів». Євросоюз, на цьому шляху, підтримує Україну як відданий і надійний партнер, — запевнив Валдіс Домбровскіс.