Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

29 липня 2021, 10:56

ЄС запускає пілотний проєкт «Women TechEU», щоб підтримати жіночі стартапи у галузі жорстких технологій

Європейська комісія запустила проєкт «Women TechEU» — новий інструмент ЄС для підтримки глибоко технологічних стартапів, які очолюють жінки. Цей механізм має допомогти цим стартапам вирости у майбутніх технологічних лідерів.

Проєкт «Women TechEU» належить до нової програми інноваційних екосистем Horizon Europe, який підтримує Європейська рада з інновацій (EICs).

Дослідження показують, що лише 15% інноваційних стартапів засновані або мають у співзасновниках жінок, і лише 6% — започатковані суто жіночими командами. Компанії, якими керують жінки, залучають менше венчурного капіталу, ніж їхні колеги, де лідерами є чоловіки, включаючи життєво важливі інвестиції на ранніх стадіях, і суми, які вони залучають, здебільшого, нижчі. В Європі лише близько 5% венчурного капіталу надходить до змішаних команд і лише 2% до жіночих команд.

Марія Габріель, комісарка ЄС з питань інновацій, досліджень, культури, освіти та молоді каже: «Завдяки «Women TechEU» ми хочемо збільшити кількість стартапів, керованих жінками, та створити більш справедливу і процвітаючу європейську глибокотехнологічну екосистему. Ми віримо, що сьогоднішня підтримка глибокотехнологічних компаній із засновницями збільшить їхні шанси на успіх та покращить загальну європейську інноваційну екосистему, залучаючи більше талановитих лідерок».

«Women TechEU» має на меті подолати інноваційний гендерний розрив, підтримуючи під керівництвом жінок стартапи у сфері жорстких технологій на ранній, найбільш ризикованій стадії. Схема запропонує фінансову підтримку стартапам під керівництвом жінок із грантами в розмірі 75 000 євро та першокласними тренінгами і наставництвом через програму жіночого лідерства EIC’s. Основна програма акселератора EIC’s також орієнтована на стартапи, керовані жінками, але новий проєкт «Women TechEU» надає підтримку на найранішому, початковому етапі діяльності компаній, щоб збільшити кількість жінок, які запускають власні стартапи.

До 50 перспективних стартапів з глибоких технологій з країн-членів ЄС та асоційованих країн зможуть отримати фінансування за першим пілотним конкурсом для жінок «Women TechEU». Аплікантки повинні бути засновницями глибоко технологічного стартапу на початковому етапі та обіймати керівну посаду (генеральна директорка, технічна директорка або еквівалент) у компанії. Компанія має бути заснована та зареєстрована в державі-члені ЄС або асоційованій країні протягом щонайменше шести місяців на момент подання заявки. Кінцевий термін подання пропозицій —17:00 (за брюссельським часом, CET) 10 листопада 2021 року.

«Women TechEU» є частиною цілої низки заходів щодо підтримки та стимулювання жінок-новаторок. Раніше цього місяця Європейська Комісія оголосила, що отримала рекордну кількість заявок на премію ЄС для жінок-новаторок, що свідчить про необхідність таких ініціатив, які відзначають та підтримують жінок-новаторок та підприємиць.

Можливості, створені новими технологіями та інноваціями, мають забезпечити справедливе та стійке відновлення, яке потребує Європа. Однак, якщо половину населення недооцінити як джерело інновацій та творчих талантів, Європа може втратити ці можливості.

На глибокі технології припадає понад чверть європейської стартової екосистеми, а європейські компанії, що займаються глибокими технологіями, наразі оцінюються в 700 мільярдів євро. Однак у цій галузі жінки здебільшого залишаються недостатньо представленими.

Засновані на інноваціях у галузі техніки та наукових досягнень, глибоко технологічні стартапи, здебільшого, мають довший цикл досліджень та розробок, і для їх створення часто потрібно більше часу та капіталу, ніж для інших стартапів. Більшість із них можуть зазнати невдачі в перші роки, якщо вчасно не отримають належної підтримки та інвестицій. Жінки, які займаються жорсткими технологіями, часто натрапляють на додаткові перешкоди, як от гендерні упередження та стереотипи, особливо поширені у таких галузях, як технології.

Побудова спільноти, яка сприяє гендерній рівності у всіх сферах життя, є одним із головних пріоритетів Європейської комісії. Єврокомісія співпрацює з державами-членами та асоційованими країнами з метою сприяння жінкам, які посідають керівні посади, та задля подолання гендерного розриву в технологіях та інноваціях.

Джерело.