Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

26 липня 2021, 12:15

#НаОпрацюванні Комітету законопроєкт, який пропонує збагачувати борошно фолієвою кислотою

Проєкт закону №5657 про фортифікацію борошна пропонує збагачувати борошно вітамінами, мінеральними речовинами та мікроелементами. Автори законопроєкту посилаються на іноземний досвід та на рекомендації ВООЗ у яких зазначено, що збагачення пшеничного і кукурудзяного борошна вітамінами та мікроелементами є профілактичним методом. Його можна використовувати паралельно з іншими заходами, щоб знизити дефіцит вітамінів і мінеральних речовин у сфері громадського здоров'я.
Як вказано у пояснювальній записці до законопроєкту, метод профілактики дефіциту фолієвої кислоти — фортифікація (збагачення) нею продуктів регулярного вживання — вже застосовується більш як у 80 країнах . У більшості країн, а саме — в США, Канаді, Чилі, Угорщині, Великій Британії та Франції борошно збагачують фолієвою кислотою — синтетичним аналогом природного вітаміну В9. У Китаї фортифікують рис як продукт наймасовішого вживання. Автори законопроєкту інформують, що фолієва кислота — не єдиний елемент, яким збагачують продукти масового вживання за кордоном. Інші вітаміни та мікроелементи, в залежності від ситуації в конкретній країні включають вітамін A, цинк, вітаміни Д, B12 та інші вітаміни групи B, такі як тіамін, рибофлавін і ніацин.

Сьогодні в Україні, переконані автори проєкту, — особливо актуальною є проблема вроджених вад розвитку, які виникають в тому числі через брак вітамінів та мікроелементів.
Наказом МОЗ визначено, що добова потреба дорослого населення у фолієвій кислоті становить 400  мкг. Але це за умови достатньої кількості у харчовому раціоні природного фолату. Природні фолати містяться у зелених листових овочах, зернових, бобових, деяких фруктах та печінці. Проте вони нестійкі до теплової обробки, дії ультрафіолетових променів та повітря. Як наслідок, близько 70 % фолатів втрачається при приготуванні їжі. До того ж, як зазначено у пояснювальній записці до законопроєкту, значна кількість українців не має змоги харчуватися збалансовано.

Що пропонує законопроєкт №5657?

Пропонує запровадити обов’язкову фортифікація (збагачення) фолієвою кислотою (вітаміном В9) пшеничного борошна вищого і першого сортів, що виробляється суб’єктами господарювання поетапно:
1) з потужністю понад 150 тонн зерна на добу з 1 січня 2022 року;
2) потужністю від 50 до 150 тонн зерна на добу з 1 липня 2022 року;
3) потужністю менше 50 тонн зерна на добу з 1 січня 2023 року.

Передбачає, що місцеві державні адміністрації та органи місцевого самоврядування повинні здійснювати контроль за обов'язковим використанням збагаченого борошна в комунальних закладах освіти, охорони здоров'я та соціального захисту населення.

Зберігання збагаченого борошна, як вказано у законопроєкті, допускається у спеціально обладнаних приміщеннях, спорудах, які повинні відповідати вимогам санітарних правил і норм.

Маркування збагаченого борошна має наноситися на кожну одиницю упаковки. Слово «ЗБАГАЧЕНЕ», має бути виділене великим шрифтом, також має бути вказано найменування та кількість введених вітамінів, мінеральних речовин та мікроелементів.

Встановлює положення, що реклама некомерційного характеру, спрямована на профілактику мікронутрієнтної недостатності серед населення є соціальною рекламою.

Ухвалення законопроєкту, на думку авторів, допоможе забезпечити профілактику захворювань і станів, пов'язаних з нестачею в організмі людини вітамінів, мінеральних речовин та мікроелементів, а отже — сприятиме зміцненню та збереженню здоров’я.

Комітет аналізує законопроєкт щодо того, чи відповідають запропоновані у ньому положення праву ЄС та міжнародним зобов’язанням України у сфері євроінтеграції.