Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

22 липня 2021, 11:20

Україна ініціювала консультації з Єврокомісією та Німеччиною щодо «Північного Потоку-2»

Відповідно до статті 274 Угоди про Асоціацію з ЄС Україна офіційно ініціює консультації з Єврокомісією і ФРН щодо «Північного потоку-2», який загрожує безпеці України і порушує принципи диверсифікації Енергетичного Союзу ЄС. МЗС вже надіслало відповідні ноти в Брюссель і Берлін. Міністр закордонних справ повідомив про це у своєму Твіттері.

Окрім того, Україна та Польща виступили зі спільною заявою  щодо російського газогону.

У ній Україна та Польща зазначають, що працюватимуть разом зі своїми союзниками та партнерами над протидією запуску «Північного потоку-2», допоки не будуть розроблені рішення для подолання безпекової кризи, підтримки країн в їхніх прагненнях стати членами західних демократичних інституцій, мінімізації загроз миру та енергетичній безпеці.

«Рішення щодо будівництва «Північного потоку-2», схвалене у 2015 році через лічені місяці після вторгнення Росії та незаконної анексії української території, створило політичну та безпекову кризу і кризу довіри в Європі», — йдеться у заяві. — «Нині цю кризу значно поглиблює відмова від спроб зупинити запуск газогону. Таке рішення створило додаткові політичні, військові та енергетичні загрози для України та Центральної Європи загалом. Водночас, воно збільшує можливості Росії чинити деструктивний вплив на безпекову ситуацію в Європі, поглиблює розбіжності між державами-членами НАТО та ЄС».

Україна та Польща зазначають, що всяка гідна довіри спроба відновити баланс безпеки в регіоні має враховувати можливі негативні ризики у трьох сферах: політичній, військовій та енергетичній. Вона має також бути демократичною, передбачати на етапі узгодження домовленості переговори з урядами країн, які найсильніше відчувають на собі негативні наслідки «Північного потоку-2».

Напередодні ввечері Німеччина та Сполучені Штати офіційно оголосили про домовленість щодо того, що російський газогін все таки буде завершено. Спільну декларацію сторін оприлюднило Міністерство закордонних справ Німеччини. У ній вказано, що США та Німеччина непохитно підтримують суверенітет, територіальну цілісність, незалежність та обраний європейський шлях України: «Сьогодні ми зобов’язуємось протистояти російській агресії та злочинній діяльності в Україні та за її межами. США зобов'язуються підтримувати зусилля Німеччини та Франції щодо встановлення миру на Сході України за допомогою нормандського формату. Німеччина активізуватиме свої зусилля в рамках Нормандського формату для сприяння виконанню Мінських угод».

У декларації вказано, що Сполучені Штати та Німеччина єдині у рішучості притягувати Росію до відповідальності за агресію та злочинну діяльність шляхом накладення санкцій та через інші інструменти: «Сполучені Штати та ЄС готові реагувати на російську агресію та злочинні дії, включаючи зусилля Росії щодо використання енергії як зброї. Якщо Росія намагатиметься використовувати енергію як зброю або вчинятиме подальші агресивні дії проти України, Німеччина вживатиме заходів на національному рівні та вимагатиме ефективних заходів на європейському рівні, включаючи санкції, з метою обмеження можливостей російського експорту до Європи в енергетичному секторі, включаючи газ, та/або в інших економічно важливих секторах».

Сторони заявляють, що підтримують енергетичну безпеку України і Центральної та Східної Європи, в тому числі ключові принципи, закріплені в Третьому енергетичному пакеті ЄС щодо різноманітності та безпеки поставок. Німеччина підкреслює, що вона буде дотримуватися як букви, так і духу Третього енергетичного пакету щодо «Північного потоку-2», що знаходиться під юрисдикцією Німеччини. Німеччина також зобов'язується використовувати всі наявні важелі для сприяння продовженню до 10 років газової транзитної угоди України з Росією, включаючи призначення спеціального представника для підтримки цих переговорів, які мають розпочатися якомога швидше та не пізніше 1 вересня. США зобов'язуються повністю підтримати ці зусилля.

Німеччина зобов’язується створити та управляти Зеленим фондом для України для підтримки енергетичного переходу України, енергоефективності та енергетичної безпеки.
«Німеччина та США намагатимуться сприяти та підтримувати інвестиції у Зелений фонд для України щонайменше на 1 мільярд доларів, у тому числі від третіх сторін, таких як суб'єкти приватного сектору. Німеччина надасть початковий внесок у фонд щонайменше 175 мільйонів доларів і працюватиме над продовженням своїх зобов'язань у найближчі роки», — йдеться у декларації.

Фонд має сприяти використанню відновлюваних джерел енергії, таких як, наприклад, водень, підвищенню енергоефективності, прискорити перехід від вугілля та сприяти вуглецевій нейтральності. США планують підтримати цю ініціативу за допомогою технічної допомоги та політичної підтримки.

Крім того, Німеччина продовжуватиме підтримувати двосторонні енергетичні проєкти з Україною, особливо у галузі відновлюваних джерел енергії та енергоефективності, а також підтримку відмови від вугілля, включаючи призначення спеціального посланника для цього із спеціальним фінансуванням у розмірі 70 мільйонів доларів. Німеччина також готова дати старт пакету стійкості для підтримки енергетичної безпеки України. Це включатиме зусилля щодо захисту та збільшення спроможності реверсних потоків газу в Україну, щоб захистити Україну від потенційних спроб Росії у майбутньому скоротити постачання газу.

Україна та Польща у спільній заяві вказують, що: «На жаль, актуальні пропозиції щодо заповнення дефіциту безпеки, який утворюється, не можуть вважатися достатніми для ефективної мінімізації загроз, які створює «Північний потік-2». Ми закликаємо Сполучені Штати Америки та Німеччину адекватно поставитися до безпекової кризи в нашому регіоні, єдиним вигодонабувачем якої є Росія», — йдеться у заяві.