Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

29 червня 2021, 08:59

В ЄС створили платформу для боротьби з безпритульністю

Європейські інституції, уряди ЄС та громадянське суспільство вперше взяли на себе зобов'язання спільно працювати над боротьбою з безпритульністю в Європейському Союзі. З цією метою, на конференції високого рівня в Лісабоні було створено Європейську платформу боротьби з безпритульністю. Вона сприятиме взаємному навчанню, покращенню збору даних та моніторингу, посиленню співпраці між усіма виконавцями, які залучені у процес допомоги безхатькам.

 

Допомога безпритульним і подолання цього явища — пріоритет соціальної Європи

 

Конференцію високого рівня у Лісабоні було організоване під головуванням Португалії в Раді ЄС, Європейською комісією та Європейською федерацією національних організацій, що працюють з бездомними (FEANTSA). Під час конференції національні міністри, а також представники інституцій ЄС, організацій громадянського суспільства, соціальних партнерів та міст підписали «Лісабонську декларацію про Європейську платформу для боротьби з бездомністю», яка дає старт згаданій платформі. Усі учасники пообіцяли співпрацювати під егідою платформи та вживати усіх необхідних заходів у межах своєї відповідальності та компетенцій.

Створення платформи дасть можливість залучати та працювати з місцевою владою, організаціями та постачальниками послуг. Це дозволить усім учасникам краще обмінятися своїми знаннями та практикою, щоб визначити ефективні та інноваційні підходи для досягнення прогресу у викоріненні бездомності.

 

У підписаній Декларації учасники домовились про такі цілі:

             люди не повинні залишатися проти неба на ніч через брак доступних, безпечних та відповідних екстрених приміщень;

             людина не повинна мешкати у екстрених притулках довше, ніж це потрібно для успішного вирішення проблеми постійного житла;

             не можна випускати людей із будь-яких установ (в’язниць, лікарень, закладів опіки), не подбавши про житло для них;

             виселенню слід запобігати усіма можливими способами. Якщо людину все таки виселяють вона має бути забезпечена умовами для подальшого проживання; 

             ніхто не має зазнавати дискримінації через безпритульність.

 

ЄС фінансує підтримку інклюзивних заходів політики, спрямованих на боротьбу з безпритульністю. Держави-члени інвестуватимуть значну частину своїх асигнувань Європейському соціальному фонду плюс на підтримку соціальної інтеграції та зменшення бідності. Також можливості для підтримки інвестицій у соціальну інфраструктуру та соціальне житло будуть доступні через InvestEU.

Європейський комісар з питань праці та соціальних прав Ніколас Шміт переконаний: «Безпритульність є найекстремальнішою формою соціального відторгнення, і вона зростає по всьому ЄС. Ми повинні діяти зараз. Європейська платформа боротьби з безпритульністю допоможе партнерам обмінятися досвідом та політичними заходами, які працюють у їхніх регіонах та містах, щоб ми могли радикально зменшити безпритульність у Європі. Житло та допомога бездомним — це принцип 19 Європейського стовпа соціальних прав — і це моральний імператив, якщо ми серйозно ставимося до побудови справедливого та інклюзивного суспільства».

 

Міністр праці, солідарності та соціального забезпечення Португалії Ана Мендес Годіньо вважає: «Нам потрібно серйозно боротися з бездомністю та повернути права людини людям, які втратили надію. Ми дуже пишаємося тим, що Лісабонська декларація про Європейську платформу щодо боротьби з безпритульністю була підписана державами-членами ЄС під час нашого головування. Ми справді віримо, що сильніша соціальна Європа — це Європа, де соціальні права належать усім і де кожен має свій голос і живе гідно».

Посол доброї волі щодо боротьби з безпритульністю та голова Наглядової ради нової платформи Ів Летерм заявив: «Боротьбу з безпритульністю можна перемогти лише за умови спільної роботи місцевої влади, регіональних та національних урядів та європейських установ. Залучення організацій громадянського суспільства, соціальної економіки та людей з досвідом безпритульності також має надзвичайно важливе значення. Нам слід працювати над інтегрованими підходами, що поєднують у собі профілактику, доступ до житла та надання можливостей підтримки. Ми хочемо боротися з бездомністю, оскільки житло є правом кожної жінки, чоловіка та дитини».

 

Джерело: 

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_21_3044