Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

22 червня 2021, 09:47

#НаОпрацюванні Комітету проєкт закону, щодо обмеження вмісту трансжирних кислот у харчових продуктах

Комітет з питань інтеграції України до ЄС опрацьовує проєкт закону №5543, який пропонує запровадити регулювання вмісту трансжирних кислот в харчових продуктах. Для цього проєкт пропонує зміни до Законів України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів». 

 

Автори законопроєкту зазначають, що споживання всього 5 г трансжирних кислот на добу може збільшити ризик ішемічної хвороби серця на 23%. Найчастіше трансжирні кислоти зустрічаються в технологічно оброблених продуктах, що містять частково гідрогенізовані рослинні олії. Згідно з рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, споживання трансжирних кислот не повинно перевищувати 1% від загального споживання калорій, що відповідає менш 2,2 г на день при раціоні, що становить 2000 калорій. Харчування з надлишковим вмістом трансжирних кислот підвищує ризик смертності від серцево-судинних захворювань на 28%.

Україна, як держава-член Організації Об'єднаних Націй, підтримала проголошені резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 25 вересня 2015 року № 70/1 глобальні цілі сталого розвитку до 2030. Вона підтвердила своє зобов’язання виконати Ціль 3 – «Забезпечення здорового способу життя та сприяння благополуччю для всіх в будь-якому віці», зокрема, до 2030 року зменшити на третину передчасну смертність від неінфекційних захворювань за допомогою профілактики і лікування. Таким чином, відмова від використання трансжирних кислот, які промислово виробляються, вважають автори законопроєкту, допоможе досягти згаданої цілі.

 

Як проживання трансжирів регулюється в Євросоюзі?

 

Першою країною, яка ще у 2003-му році запровадила майже повну заборону на продаж продуктів, що містять трансжирні кислоти, стала Данія. Такі ж обмеження у себе ініціювали  Австрія, Угорщина, Ісландія, Норвегія, Швейцарія та Латвія.

24 квітня 2019 року було ухвалено Регламент Комісії (ЄС) 2019/649 «Про внесення змін до Додатку ІІІ до Регламенту (ЄС) № 1925/2006 Європейського Парламенту та Ради щодо трансжирних кислот. У такий спосіб з 2019 року на території всього Європейського Союзу запроваджено регулювання вмісту трансжирних кислот, а саме: вміст трансжирних кислот, (крім трансжирних кислот, який природним чином міститься у жирі тваринного походження), в харчових продуктах, призначених для кінцевого споживача не повинен перевищувати 2 грам на 100 грам жиру.

 

Що пропонує проєкт закону №5543?

 

  1. Проєкт дає визначення трансжирних кислот. 
  2. Пропонує доповнити Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» положенням про те, що оператори ринку зобов'язані «повідомляти іншим операторам ринку про харчові продукти, що не призначені для кінцевого споживача або не призначені для закладів громадського харчування і кількість трансжирних кислот в яких перевищує рівень, встановлений центральним органом виконавчої влади»; 
  3. забороняє обіг харчових продуктів, призначених для кінцевого споживача, в яких вміст трансжирних кислот перевищує рівень, встановлений центральним органом виконавчої влади,.
  4. Щоправда, це не стосується трансжирних кислот, які природно містяться в жирах тваринного походження.
  5. Закон України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» доповнити положенням про те, що оператори ринку харчових продуктів, що постачають іншим операторам ринку харчових продуктів харчові продукти, не призначені для кінцевого споживача або закладів громадського харчування, зобов’язані забезпечити, щоб іншим операторам ринку харчових продуктів була надана інформація про кількість трансжирних кислот у разі, якщо їх вміст перевищує рівень, встановлений центральним органом виконавчої влади.

У разі, якщо законопроєкт буде ухвалено, він набуде чинності аж через три роки з дня його опублікування. Також в ньому зазначено, що харчові продукти, які відповідають вимогам законодавства про безпечність та якість харчових продуктів, що діяло до набрання чинності цим Законом, але не відповідають вимогам цього Закону можуть перебувати в обігу до настання дати «вжити до» або закінчення мінімального строку придатності.