Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

10 червня 2021, 09:44

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з депутатами Парламенту Франції

Під час зустрічі сторони обговорили внутрішньополітичну ситуацію в Україні, протидію російській агресії, завершенню будівництва газогону «Північний потік-2», а також співпрацю України з ЄС в рамках Східного партнерства.

Французькі колеги зауважили, що цей візит в Україну допоможе їм краще зрозуміти внутрішньополітичну ситуацію в нашій країні та ті проблемами, які постають перед Україною.

Голова Комітету подякувала французькій стороні за постійну та послідовну підтримку України, її суверенітету та незалежності, а також за ті зусилля, яких Президент Макрон докладає в Нормандському форматі. Іванна Климпуш-Цинцадзе поінформувала французьких колег, що ситуація на українсько-російському кордоні залишається вкрай небезпечною, адже Росія, попри заяви, не відвела свої додаткові війська, розміщені біля території України нещодавно. Більше того, зараз ще однією точкою загрози, за словами голови Комітету, є територія Білорусі, де проводяться спільні з Росією військові навчання. Іванна Климпуш-Цинцадзе також привернула увагу французької делегації до потреби протистояти добудові газогону «Північний потік-2»: «Для Російської Федерації «Північний потік-2» — це не економічний чи фінансовий проєкт. Це потужний геополітичний важіль, який Кремль використає не лише проти України, а й проти усієї Європи. Я переконана, що ми ще можемо зупинити його добудову і введення в експлуатацію».
Депутат Національних зборів Франції П’єр Персон заявив, що приїзд французької делегації в Україну є своєрідним меседжем підтримки Україні: «Франція завжди послідовно відстоювала захист суверенітету і територіальної цілісності України, тому ви можете і надалі розраховувати на нашу підтримку в Національних зборах та на підтримку президентської більшості, яка на сьогодні є у французькому Парламенті. Ми на боці України та її народу».

Пан Персон також повідомив, що під час візиту в Україну французька делегація має ознайомитися із ситуацією в Україні, щоб потім розповісти про це колегам у Національних зборах, а також засобам масової інформації, а через них — і французькому народові. Розповісти про всі ті аспекти російської агресії, яка триває на території України та українсько-російському кордоні. «Завтра ми з колегами будемо в Маріуполі, щоб побачити, як Україна протистоїть російській агресії, щоб висловити нашу підтримку українським військовим і висловити солідарність Франції з Україною», — заявив П’єр Персон.

Голова Комітету також наголосила на важливості оновлення формату Східного партнерства. На думку Іванни Климпуш-Цинцадзе, таке оновлення необхідне, особливо зважаючи на події в Білорусі, Вірменії та Азербайджані, а також загрози з боку Росії. «На наступному саміті Східного партнерства ми б хотіли почути від країн Євросоюзу чітку позицію щодо асоційованого тріо — України, Грузії та Молдови. Наші країни не просто одностайно заявили про свої амбіції щодо членства в ЄС. Ми готові послідовно виконувати свою домашню роботу, щоби досягти конкретного результату», — заявила голова Комітету.