Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

25 жовтня 2020, 23:45

Заборонити ґаджети у школах

У нас #НаОпрацюванніКомітету проєкт закону №4226, який пропонує на законодавчому рівні заборонити у школах користуватися мобільними телефонами та ґаджетами, що мають підключення до інтернету.

Автори проєкту аргументують це тим, що ґаджети – це не тільки енциклопедія в кишені, а й електронні ігри, навантаження на очі та малорухливий спосіб життя для дітей. Деякі країни, за словами ініціаторів проєкту, вже запровадили заборону на мобільні телефони у школах. Відтак — приносити телефони до школи учні можуть, але користуються ними ні.

Яка світова практика щодо використання ґаджетів у навчальних закладах?

У Франції заборона на користування мобільними телефонами під час занять діє з 2010 року. З 1 вересня минулого року цю заборону навіть було посилено — учням початкової та середньої шкіл заборонили приносити до навчальних закладів будь-які ґаджети, підключені до інтернету. У список потрапили не тільки смартфони, але й планшети.
У Німеччині така заборона діє тільки в Баварії, де в школу заборонено проносити навіть ноутбуки, якщо тільки вони не потрібні для навчання.
У Великій Британії рішення щодо заборони на користування мобільними телефонами та іншими ґаджетами кожна школа ухвалює самостійно. Якщо в одному навчальному закладі не можна проносити смартфон навіть вимкненим, то в іншому школярі можуть читати підручники навіть з екрана присторою.
Заборона на використання ґаджетів у школах на сьогодні діє лише в Азербайджані, Греції, Таджикистані і Франції.
У Канаді питання вирішується на регіональному рівні. Так, в Онтаріо заборона на користування мобільними поширюється на всі школи, а в Квебеку — тільки на державні.
У США все залежить від законодавства штату. У Массачусетсі дозвіл дається на рівні керівництва навчального закладу. А в Нью-Йорку — це вирішує влада міста.

Тож що пропонує проєкт №4226?
•    Законопроєкт пропонує внести доповнення до Закону України «Про повну загальну середню освіту» із забороною на користування мобільними телефонами та інших пристроїв, що мають підключення до інтернету. Це стосуватиметься не тільки учнів, а й усіх учасників освітнього процесу під час проведення занять. Винятки — ґаджети будуть дозволені в освітніх цілях та дітям з особливими освітніми потребами.
•    Також проєкт встановлює, що порядок користування мобільним зв'язком та іншими пристроями, що мають підключення до інтернету у закладах середньої освіти визначають їхні керівники за участі учнівського, батьківського чи інших органів самоврядування.
В Україні це вже не перша спроба заборонити користування смартфонами у школах. У 2007 році таку заборону вже було ухвалено, але 2014 року Міносвіти її скасувало і залишило це рішення за школами та вчителями.

Чи відповідає запропонований законопроєкт праву ЄС — Комітет з питань інтеграції України до ЄС оприлюднить у своєму висновку за результатами опрацювання.