Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

20 лютого 2020, 11:10

19 лютого відбулось чергове засідання Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом


        19 лютого відбулось чергове засідання Комітету з питань інтеграції України з Європейським Союзом під головуванням голови Комітету Іванни Климпуш-Цинцадзе за участю віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитра Кулеби.

Під час засідання члени Комітету розглянули низку законопроектів на відповідність їхніх положень законодавству ЄС та/або міжнародно-правовим зобов’язанням України в рамках Угоди про асоціацію.

Такими, що в цілому не суперечать законодавству ЄС та/або міжнародно-правовим зобов’язанням України в рамках Угоди про асоціацію, було визнано проекти законів реєстр.№№, 2757, 2757-1, 2553, 2558 та 1182-1-д.

Основною метою законопроекту реєстр.№2757 є внесення змін до статті 193 щодо зменшення з 1 січня 2021 року ставки податку на додану вартість для досягнення збалансованості надходжень коштів до бюджету та стимулювання внутрішнього споживання, саме це дозволить компенсувати зазначені втрати, а також забезпечить для кінцевих споживачів товари та послуги за більш низькими цінами.

Метою проекту Закону реєстр.№2757 є внесення змін до статті 193 (підпункту а) пункту 193.1) щодо поступового зменшення, починаючи з 1 січня 2021 року ставки податку на додану вартість для досягнення збалансованості надходжень коштів до бюджету та стимулювання внутрішнього споживання, саме це дозволить компенсувати зазначені втрати, а також забезпечить для кінцевих споживачів товари та послуги за більш низькими цінами.

Законопроект реєстр.№ 2553 розроблено з метою запровадження диференціації вартості газу, виходячи з показників його якості як товару (розрахунки споживача за об’єм газу нівелюють права споживача не сплачувати за неякісний газ або сплачувати його меншу вартість); приведення параметрів газу на внутрішньому ринку природного газу до його параметрів на митному кордоні України з Європейським Союзом, що є передумовою для інтеграції внутрішнього ринку з газовим ринком ЄС, зокрема, залучення європейських партнерів до використання газотранспортної системи України та її газосховищ; підвищення рівня енергоефективності за рахунок участі споживача в управлінні власним енергоспоживанням, у т.ч. через аналіз/порівняння спожитих обсягів газу в одиницях енергії з альтернативними видами енергії (електроенергія, тепло).

Метою проекту Закону реєстр.№2558 є усунення неузгодженостей у законодавчих актах України щодо митного режиму з карантинування живих тварин у пунктах пропуску через державний кордон України та захисту благополуччя тварин шляхом забезпечення гуманного ставлення до них протягом усього їхнього життя; унеможливлення пропуску через державний кордон України живих тварин в пунктах пропуску (контролю) у яких відсутня карантинна станція (карантинний пост), шляхом заборони проведення попереднього документального контролю товару у вигляді живих тварин посадовими особами органу доходів і зборів товарів в разі відсутності в пункті пропуску карантинної станції (посту).

 Метою проекту Закону реєстр.№1182-1-д є правове врегулювання правовідносин в галузі внутрішнього водного транспорту та встановлення економічних та організаційних засад діяльності внутрішнього водного транспорту. Ухвалення проекту акта забезпечить уніфікацію термінології у галузі водного транспорту та виключення колізій у відповідній сфері законодавства. Цілі проекту об’єднують сприяння розвитку берегової інфраструктури внутрішнього водного транспорту, покращення стану річкового господарства, сприяння розвитку на конкурентних засадах ринку послуг у сфері внутрішнього водного транспорту та залученню інвестицій, переорієнтації вантажопотоків на екологічний та економічний річковий транспорт тощо. 

До інших законопроектів із порядку денного члени Комітету надали низку пропозицій, зокрема, за результатами розгляду проект Закону 2708 було визнано таким, що послаблює рівень охорони праці, звужує обсяг трудових прав та соціальних гарантій працівників, порівняно з чинним національним законодавством, і суперечить зобов’язанням України відповідно до Угоди про асоціацію та не відповідає праву ЄС.

Окрім цього, віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитро Кулеба поінформував членів Комітету щодо звіту про результати виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України у 2019 році в частині питань, що стосуються європейської інтеграції.