Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Засідання Комітету щодо питання стану підготовки, затвердження та представлення на Першій...

31 Фото

Спеціальне засідання Комітету, присвячене розгляду Проекту Закону «Про ратифікацію Рамкової...

18 Фото

Виїзне засідання Комітету 16 квітня 2024 року у місті Чернівці

38 Фото

17 липня 2015, 13:37

Експерти перевірятимуть відповідність законопроектів Ради європейському законодавству


У співпраці з Комітетом Верховної Ради України з питань європейської інтеграції створено групу незалежних експертів, які надаватимуть висновки щодо відповідності законопроектів зобов’язанням України за Угодою про асоціацію з Європейським Союзом, праву ЄС та іншим міжнародним договорам України. Роботу експертів координуватиме Фундація «Відкрите суспільство» - незалежна громадська організація, що має більш ніж 14-річний досвід моніторингу роботи парламенту.

Як відзначив перший заступник Голови Комітету Остап Семерак, кількість законопроектів, що знаходяться на розгляді в Комітеті, нині перевищила півтори тисячі. В зв’язку з цим, в Комітеті з питань європейської інтеграції було прийняте рішення залучитися підтримкою незалежних експертів для об’єктивної оцінки законів на предмет відповідності Угоді про асоціацію з ЄС.  На думку Остапа Семерака, щотижнева підготовка висновків та їх схвалення Комітетом стануть постійним «нагадуванням» про законодавство ЄС як основу успішної європейської інтеграції України.

Конкурс на участь в експертній групі склав 5 осіб на місце. Серед експертів, які були відібрані комісією з представників Міжнародного фонду «Відродження» та Секретаріату Комітету – викладачі вищих навчальних закладів, випускники європейських вищих навчальних закладів, адвокати-практики. У складі групи будуть працювати представники різних регіонів України: Києва, Львова, Дніпропетровська, Харкова. Перший набір до групи склав 10 осіб.

За словами президента Фундації «Відкрите суспільство» Лесі Шевченко, приведення українського законодавства у відповідність до європейських норм зможе покращити і економічну ситуацію в країні.

«Хоча для виконання цих зобов’язань ще є час в середньому від 3 до 7 років, вже зараз можна назвати декілька прикладів, коли право ЄС могло би значно покращити якість законопроектів та спростити життя підприємцям, - стверджує Леся Шевченко. - Наприклад, при запровадженні ліцензування виробництва пива можна було би виокремити малі броварні (виробництво до 200 тис. літрів пива на рік), як це передбачено в ЄС. Також у директиві ЄС про ПДВ міститься 18 видів економічної діяльності, які можуть обкладатися зниженою ставкою (в умовах України -7%), тоді як у Податковому кодексі України їх лише 2. Таких прикладів - безліч».

У співпраці з громадськістю Комітет Верховної Ради України з питань європейської інтеграції також розробляє Методичні рекомендації з наближення законодавства України до права ЄС. Ці рекомендації допоможуть розробникам краще готувати законопроекти. Суб’єкти права законодавчої ініціативи (Президент України, народні депутати, Уряд) в подальшому готуватимуть до розроблених законопроектів окремий висновок, що подаватиметься до парламенту разом із законопроектом. Повністю механізм викладений у відповідному законопроекті № 2046а, що був внесений до парламенту групою народних депутатів України на чолі з Остапом Семераком, першим заступником Голови Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції.

Участь в Парламентській експертній групі надалі залишається відкритою для всіх зацікавлених експертів, які в подальшому зможуть якісно виконати тестове завдання. Заявки щодо участі можна надсилати на адресу: contest@osf.org.ua.

Проект зі створення Парламентської експертної групи фінансується Європейською програмою Міжнародного фонду «Відродження» та виконується Фундацією «Відкрите Суспільство».