Головна > Текстові публікації > Діяльність Комітету > Події в Комітеті > Зустрічі

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

07 травня 2015, 09:52

Нові підходи щодо співробітництва між асоційованими країнами Східного партнерства, а саме Молдовою, Грузією та Україною

Комітет з питань європейської інтеграції Парламенту Грузії провів трьохстороннє парламентське засідання на тему: «Нові підходи щодо співробітництва між асоційованими країнами Східного партнерства, а саме Молдовою, Грузією та Україною», яке відбулося 4 – 5 травня 2015 року у м. Тбілісі.

Україна і Грузія очікують від саміту Східного партнерства, що відбудеться у Ризі 21-22 травня, позитивного сигналу щодо запровадження безвізового режиму з ЄС. Про це йдеться, зокрема, у спільній декларації Комітетів з питань європейської інтеграції та закордонних справ парламентів Грузії, Молдови та України, прийнятій у Тбілісі в рамках тристоронньої міжпарламентської конференції. Спільна декларація також містить домовленість про створення тристороннього парламентського механізму співпраці і координації країн Східного партнерства, що підписали Угоду про асоціацію з ЄС. Від Верховної Ради України декларацію підписали Голова Комітету з питань європейської інтеграції Ірина Геращенко та Перший заступник Голови Комітету закордонних справ Іванна Климпуш-Цинцадзе.  Зазначений документ був надісланий керівництву Європарламенту та національних парламентів країн ЄС.

Ірина Геращенко зазначила, що в Україні сподіваються, що Ризький саміт "стане важливим етапом у взаєминах між країнами Східного партнерства та ЄС, а Київ і Тбілісі отримають позитивні чіткі, а не розмиті сигнали відносно перспектив членства і впровадження безвізового режиму". При цьому вона наголосила, що відсутність відповіді на ці ключові питання "стане радісною новиною для Москви". Вона також підкреслила, що українська влада робить все необхідне для виконання технічних передумов для впровадження безвізового режиму, в контексті виконання другої фази Плану дій лібералізації візового режиму.

Значний внесок у розробку зазначеного документу здійснив глава Постійної делегації Верховної Ради України у ПА ЄВРОНЕСТ Борис Тарасюк. Під час тристоронньої міжпарламентської конференції він наголосив, що головними викликами Східного партнерства є прийняття Резолюції щодо військової агресії Росії проти України у Єревані, імплементація Угоди про асоціацію та візова лібералізація. Однією з сильних сторін Східного партнерства є Спільна зовнішня і безпекова політика ЄС.

Також під час візиту українських політиків до Грузії у Тбілісі, за участю спікера грузинського парламенту, в Музеї радянської окупації відбулося відкриття фотовиставки, присвяченої подіям на Донбасі. На відкритті експозиції Ірина Геращенко зауважила, що, на жаль, РФ стала правонаступницею найгірших якостей колишнього СРСР, таких, як неповага до суверенітету і незалежності інших народів і країн. "Україна сьогодні платить надзвичайно високу ціну за нашу незалежність і Грузія нас розуміє і підтримує"- наголосила вона. Геращенко розповіла присутнім грузинським політикам, представникам дипломатичного корпусу, журналістам про ситуацію на Сході та порушення бойовиками і РФ Мінських угод. Вона зазначила, що Україна чекає від світу посилення солідарності та тиску на агресора. При цьому, І. Климпуш-Цинцадзе зазначила, що агресія проти України стала можлива тільки тому, що в 2008 році світ недостатньо жорстко відреагував на агресію проти Грузії і дозволив РФ розв'язати війну проти незалежної країни. "Це не повинно повторюватися, ми маємо разом зупинити агресію проти незалежних держав,"- зазначили українські політики.